<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Гърция задъ...

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за “превъзпитание”

15 Февруари 2023
0 206

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за “превъзпитание”, предава CNN.

Руското правителство управлява широка мрежа от десетки лагери, в които е държало хиляди украински деца. Това се случва от началото на войната срещу Украйна миналата година. Това става ясно от нов доклад, публикуван във вторник.

“Да надживееш системата”: Оцеляла лагеристка от “Белене” разказва (видео)

Докладът съдържа смущаващи нови подробности за степента на усилията на Москва да премести, превъзпита и понякога военно обучава или насилствено осиновява украински деца. Действия, които представляват военни престъпления и биха могли да предоставят доказателства, че действията на Русия са геноцид.

Докладът е изготвен като част от работата на подкрепяната от Държавния департамент на САЩ Обсерватория за конфликти от Йейлската лаборатория за хуманитарни изследвания. Обсерваторията беше създадена миналата година, за да събира доказателства за руски военни престъпления в Украйна.

„Всички нива на руското правителство са включени“, коментира Натаниел Реймънд от Yale Humanitarian Research Lab пред репортери.

„Считайте този доклад за гигантска тревога, която издаваме за децата на Украйна“, каза той.

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за &#8220;превъзпитание&#8221;

Повече от 6000 деца – на възраст от само месеци до 17 гофини – са били в руски арести в даден момент. Въпреки че „общият брой на децата не е известен и вероятно е значително по-висок от 6000″.

Докладът идентифицира 43 съоръжения, които са част от мрежата. А самата тя се „простира от единия край на Русия до другия“. Това, включително окупирания от Русия Крим, „източното тихоокеанско крайбрежие – по-близо до Аляска, отколкото до Москва“ и Сибир.

„Основната цел на лагерите изглежда е политическо превъзпитание“, казва той.

И отбелязва, че най-малко 32 от съоръженията, идентифицирани в доклада, „изглежда участват в систематични усилия за превъзпитание, които излагат децата от Украйна на рускоцентрични академични среди , културно, патриотично и в два случая специално военно образование.“

Руското посолство във Вашингтон отхвърли доклада като „абсурден“. То обвини САЩ, че са съучастници в предполагаемата смърт на деца в окупираната от Русия Източна Украйна.

„Обърнахме внимание на абсурдните изявления на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. Той обвини страната ни в „принудително прехвърляне и депортиране на украински деца“ на територията на Руската федерация“. Това се посочва в изявление на посолството в Telegram.

„Русия прие деца, които бяха принудени да избягат със семействата си от обстрела и зверствата на въоръжените сили на Украйна. Ние правим всичко възможно да запазим непълнолетните в семейства, а в случай на отсъствие или смърт на родители и роднини – да прехвърлим сираци под запрещение. Ние гарантираме защитата на техния живот и благополучие.“

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за &#8220;превъзпитание&#8221;

Според Реймънд, лагер в Чечня и лагер в Крим „изглежда специално участват в обучението на деца за използване на огнестрелни оръжия и военни превозни средства“.

Докладът констатира, че „много деца, отведени в лагери, се изпращат със съгласието на родителите си за договорена продължителност от дни или седмици. И се връщат при родителите си, както е първоначално планирано“. Но се отбелязва, че „в много случаи способността на родителите да осигурят смисленото съгласие може да се счита за съмнително. Причината е, че условията на война и имплицитната заплаха от страна на окупационните сили представляват условия на принуда.

„Други деца са държани месеци наред в тези лагери, включително стотици, чийто статус е неизвестен. Към момента на този доклад обаче не е ясно дали те са били върнати при семействата си.

Този документ идентифицира два лагера, където планираната дата за връщане на децата е отложена със седмици. В други два идентифицирани лагера връщането на децата е отложено за неопределено време“, се казва в доклада.

Има и деца, които са смятани за „сираци“ и са настанени в руски семейства.

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за “превъзпитание”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции