<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бизнесменът ...

Русия глоби Wikimedia с 2 млн. рубли заради две статии за войната

01 Ноември 2022
0 175

Русия глоби Wikimedia с 2 млн. рубли заради две статии за войната.

Wikimedia е собственик на електронната енциклопедия Wikipedia. Компанията е глобена от съд в Москва заради отказ да премахне забранена в Русия информация, предава руската информационна агенция “Интерфакс”.

Решението на съда е заради две статии в Wikipedia, които според Москва съдържат невярна информация за специалната военна операция в Украйна, както наричат войната в Русия.

Русия глоби Wikimedia с 2 млн. рубли заради две статии за войната

Проруски военен началник пише поезия, отразяваща териториалните амбиции на Русия (видео)

Това не е първата глоба за компанията. На 26 април електронната енциклопедия бе глобена с 5 милиона рубли по същата причина – отказ да премахне информация за специалната военна операция в Украйна, която е забранена в Русия.

През май руският медиен регулатор Роскомнадзор посочи Wikimedia като част от списъка с компании, задължени да открият представителство или офис в Русия. След това ведомството състави още няколко протокола на фонда заради публикуване на фалшификати.

От 20 юли руският регулатор задължи търсачките да посочват, че Wikimedia нарушава руското законодателство. Тази маркировка трябва да остане, докато компанията не премахне забраненото съдържание.

През март Москва наложи драконовски мерки и на руските медии. Така руското ръководство се опита да спре нежеланите от него коментари за войната в Украйна. Руският медиен регулатор пък блокира достъпа до Twitter и Facebook. Много хора в Русия използваха социалните мрежи, за да се информират за събитията в Украйна.

На медиите в Русия е забранено да използват думи като “нападение”, “инвазия” и “обявяване на война”. Москва нарича инвазията си “специална военна операция”.

Русия глоби Wikimedia с 2 млн. рубли заради две статии за войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции