<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е с ...

Русия изтегля военни части от Крим (видео)

16 Февруари 2022
0 174

Русия изтегля военни части от Крим.

Военнослужещите се връщат обратно в гарнизоните си в Русия след приключването на учения на анексирания украински полуостров Крим. Разполагането на войски подхранваше опасенията от нахлуване в Украйна, предаде bTV, цитирайки AFP.

Подразделенията от Южния военен окръг, завършили тактическите си упражнения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руските агенции.

Русия изтегля част от войниците си от границата с Украйна (видео)

Москва вече обяви „частично“ изтегляне на войските си, разположени от седмици край границите на Украйна. Новината дойде след двумесечни страхове, че Русия ще нахлуе в страната на фона на кризата между Кремъл и Запада.

Европейците и американците все още очакват признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм. Русия не е уточнила мащабите и графика на това изтегляне.

Русия изтегля военни части от Крим
Снимка: РИА Новости

В същото време руският посланик в ЕС Владимир Чижов отхвърли твърденията, че Москва ще атакува Украйна тази сряда, 16 февруари.

Байдън обяви дата за евентуалното нахлуване на Русия в Украйна

„Доколкото зависи от Русия, мога да ви уверя, че няма да има атака тази сряда. Няма да има ескалация нито в следващата седмица, нито в седмицата след нея, нито в идния месец“, каза той. „Войните в Европа рядко започват в сряда“, добави Чижов.

Чижов осъди твърденията на САЩ за евентуално нападение: „Когато правиш предположения, особено много сериозни твърдения срещу Русия, също така носиш отговорност да представиш доказателства. В противен случай всичко е клевета. Къде са доказателствата?“.

Русия изтегля военни части от Крим (видео)
Снимка: Reuters

Междувременно американският президент Джо Байдън каза, че заплахата от руско нападение срещу Украйна остава, но че дипломатическо решение на кризата все още е постижимо.

Русия изтегля военни части от Крим

Източник: bTV, Булевард България

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции