<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152937" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Котка на 26 г. ...

Русия внезапно отложи преговорите за ядреното оръжие със САЩ

29 Ноември 2022
2 428

Русия внезапно отложи преговорите за ядреното оръжие със САЩ, които трябваше да започнат днес в Кайро. Американската страна посочи, че планираните преговори са отложени от Русия “едностранно”.

The Wall Street Journal: САЩ води тайни преговори с Русия за Украйна и ядрените оръжия

Преговорите се отлагат за неопределен срок от време

Това бе съобщено от американското посолство в Москва. Преговорите между Москва и Вашингтон трябваше да започнат на 29-ти ноември и да продължат до 6-ти декември в Кайро. Руското външно министерство потвърди, че консултациите ще се проведат по-късно, но не посочи причина защо.

Държавният департамент на САЩ заяви, че Америка е готова да проведат консултациите с Русия по Договора за стратегическите нападателни оръжия възможно най-скоро, съобщава Ройтерс.

Подписано през 2010 г., споразумението за Нов СТАРТ ограничава броя на разположените от Русия и САЩ стратегически ядрени бойни глави до максимум 1550. Договорът също така ограничава броя на стартовите площадки и тежките бомбардировачи до 800. Двете държави удължиха срока на действие на споразумението до 2026 г. малко след като Байдън встъпи в длъжност. 

Русия внезапно отложи преговорите за ядреното оръжие със САЩ
iStock

Вчера бе обявено, че руски и американски представители се събират днес в Кайро за разговорите, посветени на възобновяване на инспекциите на реципрочна основа по договора “Нов СТАРТ” за съкращаване на ядрените оръжия. Изглежда това е било напразно.

САЩ очакват възобновяване на диалога с Русия по въпросите на стратегическата стабилност. Това заяви в интервю за РИА “Новости” Елизабет Руд, временно управляваща американското посолство в Русия. Според нея президентът Байдън остава ангажиран с определянето на механизма, който ще замени СТАРТ-3 след изтичането му през 2026 г.

До 5 милиарда ще загинат при ядрена война между САЩ и Русия, според проучване

Русия и САЩ продължават да поддържат комуникация

“Ще продължим да водим дискусии в рамките на Двустранната консултативна комисия – механизма на Договора “Нов СТАРТ” и ще очакваме възможности за възобновяване на стратегическия диалог”. Това каза Руд. 

Тя също така подчерта, че САЩ и Русия запазват двустранните рисково управленчески канали на комуникация, особено когато става въпрос за ядрената сфера. Именно тези въпроси са били обсъдени на срещата в Анкара на 14 ноември между директора на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. Според думите на Руд, двете страни продължават да обсъждат “по специални канали” размяна на затворници. Тя би включвала американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан и оръжейния търговец Виктор Бут.

Видео: DWNews

Русия внезапно отложи преговорите за ядреното оръжие със САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции