<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кая Калас под...

Русия забрани български сайт. Путин се готви да спира западни медии

14 Юли 2022
0 1319

Българското онлайн издание Faktor.bg беше забранено на територията на Русия, съобщи вестник „Сега“, цитиран от Свободна Европа.

Това стана известно часове преди руският президент Владимир Путин да подпише закон за въвеждане на огледални мерки спрямо западните страни, забранили достъпа до пропагандни руски медии.

Лъжата не е друга гледна точка. Кой върти руската пропаганда в България?

Коментар: Истинските фашисти са в Москва

Faktor.bg e българско онлайн издание, което публикува критични коментари и анализи за агресията на Русия в Украйна и за идеологията, породила войната.

Сред авторите на изданието е американският политолог Януш Бугайски, както и други журналисти и анализатори от България и Европа. “Москва се страхува от истината”, написа Бугайски в Туитър.

Решението за забрана на българския сайт принадлежи на руския медиен регулатор Роскомнадзор.

Институцията е била сезирана от главния прокурор на Руската федерация Игор Краснов на 12 юли.

Новината беше потвърдена от текста на уведомлението, което Роскомнадзор е изпратил на германската компания за хостинг, обслужваща медията от седем години.

В текста, изпратен от Москва, се казва, че Faktor.bg публикува недостоверна информация, свързана със „специалната военна операция“ – така Русия нарича своето непредизвикано нахлуване в Украйна. Изданието трябва да изтрие неприемливата за Русия информация, а ако не го направи в срок от 24 часа, достъпът до него ще бъде спрян на територията на Руската федерация.

Медията отказа да се съобрази с исканията на руския регулатор.

По данни на faktor.bg искането за забрана на медията в Русия е лично предложение на руския посланик Елеонора Митрофанова.

В късния следобед в четвъртък Владимир Путин подписа закон, с който се въвеждат огледални мерки спрямо страните, забранили достъпа до някои руски издания.

След като Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., държави от четири континента, в това число и България, блокираха достъпа до най-известните руски пропагандни канали като “Спутник” и Russia Today (RT).


В последните 15 месеца Русия активира свое старо законодателство, което й позволява да обявява медии и отделни журналисти за чуждестранни агенти.

С началото на войната Москва въведе и допълнителни ограничения, известни като военна цензура. Неспазването им води до наказателни дела.

През последните месеци в Русия бяха забранени или принудени да напуснат десетки местни и чуждестранни медии.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия забрани българския сайт faktor.bg. Путин се готви да спира западни медии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции