<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия ще пром...

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай?

14 Март 2022
0 963

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай, пишат американски медии. Зеленски настоява за лична среща с Путин. А от Мариупол съобщават за над 2000 убити цивилни граждани, пише Deutsche Welle.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за директни разговори с руския президент Владимир Путин. “Нашата делегация има ясна цел – да направи всичко възможно, за да договори среща с президента”, каза Зеленски във видеообръщение в неделя вечерта. Това е среща, която в Украйна всички очакват. Това е труден, но необходим път – за да бъдат получени сигурни гаранции, каза още украинският президент.

Зеленски за пореден път подчерта, че президентът Владимир Путин е този, който взима всички окончателни решения. Кремъл отговори, че не отхвърля подобна среща – стига да става дума за “специфични въпроси”. Следващият кръг преговори между Русия и Украйна е планиран за понеделник, 14 март – по видеовръзка. Представители на Русия и Украйна оцениха последните преговори сдържано, но оптимистично. И двете страни биха могли “през следващите дни” да договорят обща позиция и да подпишат съответните документи, каза руският външен политик Леонид Слуцки. Украинският съветник на президента Михайло Подоляк също очаква “резултати през следващите дни”.

Русия и Украйна подновяват преговорите чрез видеовръзка (видео)

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай?
Русия моли Китай за помощ

Според публикации в американските медии “Вашингтон Пост”, “Ню Йорк Таймс” и “Файненшъл Таймс”, Русия е помолила Китай след началото на войната в Украйна за военна и икономическа помощ. Източникът на информацията е представител на американското правителство, чието име не се споменава. Кремъл е поискал от Китай и икономическа подкрепа, за да ограничи щетите от наложените санкции, се казва още в публикациите.

“Не съм чувал нищо за това” – така говорител на китайското посолство във Вашингтон коментира темата. “Сега е важно да предотвратим евентуална ескалация или дори излизането на актуалната ситуация извън контрол.” Засега китайското ръководство се стреми да заема по-скоро неутрална позиция в конфликта. Ако се стигне до директна подкрепа за Русия, Китай би изпаднал в конфликт с поддръжниците на Украйна.

ЕС обсъжда нови санкци срещу Русия, включително изключване от МВФ

Мариупол: над 2000 цивилни жертви

Същевременно ситуацията в югоизточноукраинския обсаден град Мариупол остава драматична. По данни на украинските власти досега там са били убити над 2000 цивилни граждани. От началото на войната на 24 февруари в града са загинали общо 2187 души, казват местните власти в неделя вечерта и добавят, че само през последните 24 часа над Мариупол са проведени 22 въздушни удара, при които са хвърлени около 100 бомби. По техните думи нападателите атакуват съвсем целенасочено жилищни комплекси. Те рушат болници и инфрастуктурата в града.

Русия отрича и твърди, че атакува само военни цели. От дни Мариупол, който има около 400 000 жители, е обсаден от руската армия и откъснат от останалата част на страната. Говори се за хуманитарна криза. Според данни, с които разполага върховният комисариат на ООН за човешки права в Женева, от началото на войната в Украйна са убити най-малко 596 цивилни граждани, а 1067 са били ранени. 43 от жертвите са деца. Предполага се, че действителният брой на жертвите обаче е много по-висок.

Какъв е животът в Русия след тежките финансови санкции?

При руското нападение над военна база в украинския град Яворив близо до полската граница са били убити “до 180 чуждестранни бойци”, казват от руското министерство на отбраната и добавят, че са били унищожени и големи количества оръжия, доставени от чужбина. Украинското ръководство говори за руска пропаганда и твърди, че броят на убитите е 35. Жертвите са 134, по данни от Киев.

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай?
Кулеба отправя обвинения към Германия

В участие в телевизионно предаване на германската обществено-правна телевизя АРД украинският външен министър Дмитро Кулеба отправи обвинения към Германия заради дългогодишната ѝ политика спрямо Русия. “Съжалявам, че трябва да го кажа: Вие действително допринесохте за това Русия да изгради актуалната си мощ”, каза Кулеба в политическото предаване на журналистката Ане Вил. “Надяваме се, че ще допринесете сега с много за това да възпрем руската военна машина.” Той подчерта, че Украйна и Германия са страни-партньори и се надява най-вече на три неща. Първо: Украйна се нуждае от всички възможни оръжия, за да се защитава. Второ: Още по-строги санкции срещу Русия. И трето: Украйна трябва да стане член на ЕС. Дмитро Кулеба отправи и следния апел: “Спрете Путин, защото Украйна не е последната му цел. Повярвайте ми.”

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай?

Източник и снимки: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции