<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127622" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Войната в Укр...

Русия се оттегля от Международната космическа станция

02 Май 2022
0 3036

Русия се оттегля от Международната космическа станция. Като причина за това тя изтъква санкциите, наложени на страната.

НАСА забеляза най-близо профучавалия досега до Земята астероид чак след като ни подмина

Русия се оттегля от Международната космическа станция

Ръководителят на руската космическа програма каза, че Москва ще се оттегли от Международната космическа станция (МКС). Това съобщиха държавни медии. За този ход страната обвинява санкциите, наложени ѝ заради инвазията в Украйна.

“Решението вече е взето. Не сме длъжни да говорим за него публично”. Това коментира генералният директор на “Роскомос” Дмитри Рогозин пред ТАСС и РИА Новости.

“Мога да кажа само това. W съответствие с нашите задължения, ние ще уведомим нашите партньори за края на работата ни на МКС с едногодишно предизвестие”.

Заплахи

По-рано този месец Рогозин заплаши да прекрати мисията на Русия. Oсвен ако САЩ, Европейският съюз и Канада не отменят санкциите срещу предприятия, участващи в руската космическа индустрия.

До войната орбиталната изследователска космическа станция остана една от малкото области, в която САЩ, Русия и техните съюзници работеха заедно. Wъпреки постоянно влошаващите се отношения помежду им. Но безпрецедентната търговска изолация на Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари, бележи края на този символ на съвместното изследване на космоса.

Трима американски и един италиански астронавт пристигнаха на космическата станция в сряда, присъединявайки се към трима други американци, трима руснаци и един германец, които вече са на МКС. 

Русия се оттегля от Международната космическа станция

Източник: “Инвестор”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции