<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рускини, роди...

Русия въвежда дигиталната рубла като разплащателно средство

16 Август 2022
0 1031

Русия въвежда дигиталната рубла като разплащателно средство.

Много централни банки по света обмислят въвеждане на цифрови валути. Федералният резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) още проучват дали това е възможно. Руската централна банка (РЦБ) обаче преследва по-амбициозен план.

Годишната инфлация у нас е вече над 17%

Русия въвежда дигиталната рубла като разплащателно средство

РЦБ публикува документ, посочващ какви ще бъдат приоритетите на паричната политика между 2023 и 2025 г. От него става ясно, че след по-малко от две години дигиталната рубла вече ще се използва.

От 2024 г. всички кредитни учреждения ще трябва да са свързани с новата рублева платформа. Така ще бъде на разположение по-широк диапазон от възможности за плащания. А бързината на трансакциите значително ще нарасне. През 2025 г. се предвижда включване на борсите и небанковите организации, както и офлайн режим.

Централната банка обаче отсега съобщава, че използването на цифровата рубла може да бъде обект на ограничения при някои обстоятелства. Това може да означава определяне на лимит за рублите, които могат да бъдат депозирани в едно портфолио. Могат да бъдат въвеждани и тавани за трансакции в зависимост от обстоятелствата.

От гледна точка на РЦБ дигиталната рубла би трябвало да насърчи финансовите институции да откриват банкови сметки въз основа на плащания на лихви и бонус програми.

Според критиците стабилността на банковата система ще бъде застрашена, но РЦБ не очаква голямо изтичане на капитали.

Развитието на системата вече е толкова напреднало, че за април е насрочен тестов етап с реални трансакции и потребители.

Русия въвежда дигиталната рубла като разплащателно средство

Източник: Economic

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции