<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122284" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Зарад...

Руската журналистка Марина Овсянникова: 14 часа ме разпитваха (видео)

16 Март 2022
0 492

Руската журналистка Марина Овсянникова: 14 часа ме разпитваха – това заяви смелата жена, цитирана от bTV.

„Благодаря на всички за подкрепата, колеги и приятели. Преживях много тежък ден в моя живот. Защото цели две денонощия не съм спала. Буквално 14 часа продължи разпита и разследването. Не ми дадоха да се свържа с моите роднини и близки. Не ми предоставиха никаква юридическа помощ. Бях в много сложно положение. Всички коментари ще направя утре, защото сега ми трябва просто да си почина“, каза журналистката Марина Овсянникова, след като беше освободена от ареста

Глоба ще получи руската журналистка, заради безпрецедентния си протест снощи. Редакторът на „Първи канал“ показа плакат против войната в руския ефир

Руската журналистка Марина Овсянникова: 14 часа ме разпитваха (видео)

Нетипичният и смел за руските медии сюжет, прикова вниманието на целия свят. Преди ден в централната емисия на руския държавна телевизия беше прекъсната от една от своите редакторки, която с плакат се обяви против войната и пропагандата, и беше арестувана. Вчера беше осъдена да плати на Русия 30 000 рубли или 300 лева.

Това можеше да бъде обикновена емисия по руската национална телевизия, която показва света според Кремъл. Марина Овсянникова и нейният плакат промениха това.

Протестът в ефир с надпис “Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат” продължи 5 секунди. Редакторката беше арестувана, но в предварителен запис обяснява смелата си постъпка.

Марина Овсянникова: Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана (видео)

„За съжаление, през последните години разпространявах пропагандата на Кремъл и много ме е срам. Срам ме е, че позволявах руският народ да бъде заблуждаван“, казва Овсянникова.

Всичко се случва, докато водещата Екатерина Андреева говори за санкциите, наложени на Русия. Самата тя няма коментар в социалните мрежи. Публикациите ѝ са основно за разкрасителни процедури. Санкционираната Овсянникова работи като редактор и досега не е заемала публично подобни позиции.

„Ние по никакъв начин не можем да използваме думата “война”, защото нашият вестник ще бъде закрит, затова нашите журналисти не използват тази дума, но намираме синоними, за да опишем реално тази ужасна ситуация“, казва Лариса Малюкова от „Новая газета“.

В Русия повече от 100 местни и чуждестранни медии и лица са в списък на така наречените “чуждестранните агенти”. Десетки напуснаха страната. Екатерина Бияк, която вече живее в Грузия, е била арестувана на протест.

„Ако искаш да си свободен журналист, не трябва да живееш в Русия. Трябва да напуснеш, защото в моята страна няма независима журналистика. Руската пропаганда е голям проблем, защото голяма част от моите приятели, роднини вярват в нея“, казв Бияк. 

Георги Марчев се занимава професионално с посочване на пропагандата и проверка на фактите. Напоследък има повече работа.

„Една от чертите на пропагандата, за да сработи, е и въвеждане на наказание – дали ще бъде затвор, дали ще бъде гражданин, чийто живот ще бъде по-труден. Вижте Навални, Политковская и други дори намериха смъртта си, защото имат различно от кремълското мнение“, казва Георги Марчев от FactCheck,bg. 

След ареста на Марина Овсянникова първите коментари сочеха, че тя ще бъде съдена по новия руски закон, който предвижда до 15 години затвор, дори само за споменаване на думата война.

Днес протест в защита на руската редакторка имаше пред руското посолство в София. А преди минути Марина Овсянникова благодари на всички журналисти за оказаната подкрепа. “Това беше много сложен ден в моя живот. Буквално две денонощия не съм спала”, каза тя след продължилия 14-часа разпит. Какво още каза журналистката, след минути в емисията.

Руската журналистка Марина Овсянникова: 14 часа ме разпитваха

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции