<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148983" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейската...

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании в ЕС

28 Октомври 2022
0 259

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании на територията на ЕС. В повечето случаи чрез подставени лица и фирми. Поне 1400 от тези дефакто руски дружества се управляват от хора от санкционните списъци на ЕС, пише Deutsche Welle.

Руският бизнес продължава да е много сериозно представен в Европа, според данни на Европейската комисия. Най-вече в сектора на недвижимите имоти, хотелиерството, строителството. Във финансовия и енергийния бранш също има много фирми, които са в руски ръце. В актуално изследване се говори за близо 31 хиляди компании, чийто икономически собственици са руснаци.

Проучването се споменава в доклад на ЕК до Съвета на страните членки и до ЕП за рисковете от прането на пари и финансирането на тероризма.

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании в ЕС

Влиза в сила новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

1400 от компаниите са на санкционирани лица

От тези близо 31 хиляди компании с руски собственици поне 1400 са на хора, които фигурират в списъците със санкции срещу Русия. По-конкретно става въпрос за 33 лица, уточнява „Тагесшау”.

В доклада се посочва още, че една част от тези олигарси използват посреднически дружества. Така прикриват своята собственост. Или са прехвърлили дялове от въпросните фирми на номинални собственици в трети страни.

За лично обогатяване и дестабилизиране на държави

Отбелязва се нуждата от по-добро взаимодействие на властите за следене и разкриване на собственост, която се укрива от данъчните власти. Освен това откриването на тъй наречените фирми-пощенски кутии, използвани за трансфер на пари, чиито произход и предназначение остават скрити, все още е сравнително лесно. Тези средства често биват използвани или за лично обогатяване, или за дестабилизирането на цели държави, става ясно още от доклада на ЕК.

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании в ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции