<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски делфин...

Руски милиардер отказа гражданството си заради войната в Украйна

11 Октомври 2022
0 322

Руски милиардер отказа гражданството си заради войната в Украйна.

Роденият в Москва бизнесмен от Силициевата долина Юрий Мелнер напуска родината си през 2014 година при анексирането от Русия на Кримския полуостров. “За добро”, както сам определя решението за себе си и семейството му.

Зеленски: Войната започна с Крим и трябва да приключи с неговото освобождаване

“А това лято приключихме официално процеса на отказ от руското си гражданство”, допълва в Twitter.

Физик по образование, Милнер е работил за Световната банка. Той не притежава активи в Русия и 97 на сто от богатството му е спечелено извън тази страна, сочат данни от сайта. Уточнява се, че “Юрий никога не се е срещал с президента на Русия Владимир Путин, било то отделно или в състава на група”.

Путин не прощава: защо милиардерът Тинков продаде банката си за копейки

Мелнер е основател на групата за инвестиции в интернет Диджитал скай текнолъджис (Ди Ес Ти – DST Global) и един от първите купувачи на акции на Facebook през далечната 1999 г. Също така е съосновател на Mail.ru и, както сам обяснява в сайта си, е израелски гражданин.

Фондацията

През март тази година благотворителната фондация на Милнер Breakthrough Prize Foundation осъди руската инвазия в Украйна. Тя бе сред първите организации, които отпуснаха финансова помощ за украинските бежанци.

Не е единствен
Руски милиардер отказа гражданството си заради войната в Украйна
Wikipedia

Неотдавна друг милиардер – Олег Тинков – обясни, че е бил принуден да продаде банката си на нищожна цена.

“Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация – взимаш това, което ти се предлага”, каза той през май за The New York Times.

През април Тинков определи започнатата от Путин война срещу Украйна като “безсмислена”. Тогава той заяви още, че 90 процента от руснаците са против нея. Същевременно милиардерът обясни неуспехите на руската армия с ширещата се в страната корупция. Два дни по-късно бе обявено, че банката променя името си, а малко по-късно бе оповестена и продажбата на дяловете.

Руски милиардер отказа гражданството си заради войната в Украйна.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции