<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133032" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия няма да...

Руски писател: “Нормални руснаци се превърнаха в зомбита”

10 Юни 2022
0 319

Руски писател: “Нормални руснаци се превърнаха в зомбита” – това е заявил Владимир Сорокин, цитиран от Deutsche Welle.

Германските медии обичат да интервюират живеещия в Берлин известен руски писател Владимир Сорокин. Напоследък основната тема на разговорите му с медиите, разбира се, не е неговото творчество, а войната в Украйна. В края на април например пред “Зюддойче цайтунг” Сорокин говори за целите на “специалната операция”, намеренията на Путин и как в днешна Русия е била установена абсолютна монархия. В началото на юни пък “Ханделсблат” публикува интервю с него. Там писателят прокарва паралели между Владимир Путин и Иван Грозни.

Владимир Путин като Иван Грозни

В интервюто на Матиас Брюгман за “Ханделсблат” Владимир Сорокин припомня пирамидата на държавната власт, създадена още от първия руски цар Иван Грозни през XVI век. И днес Русия продължава да живее както навремето, замръзнала в онзи модел на управление, казва писателят. Само един човек е на власт – всички останали му се подчиняват. Според Сорокин руският президент Владимир Путин действа в Украйна по същия начин, по който Иван Грозни разгромява Новгород през 1570 година, убивайки хиляди жители и заличавайки всичко живо в района. Това е тактиката на окупаторите, отбелязва интелектуалецът.

Властта в Русия може да се упражнява единствено и само от позицията на окупатор. Брутално, непредсказуемо и безпощадно – такова е отношението към собственото население, посочва още той. В интервюто си Владимир Сорокин отправя поглед назад и към други агресивни войни, които Русия е водила по времето на Иван Грозни.

Руски писател: &#8220;Нормални руснаци се превърнаха в зомбита&#8221;

Владимир Путин и съзнателното прецакване на цяло едно поколение в Русия

Какво е бъдещето на руската култура?

Сорокин, който живее в берлинския квартал Шарлотенбург, признава, че в момента не може да се занимава с творческа дейност. “Вече съм способен единствено да поглъщам информация”, казва писателят пред “Ханделсблат”. Той смята за неуместен разговора за последиците от войната върху руската култура точно сега, в разгара на конфликта. Същевременно подчертава, че случилото се вече е нанесло огромни щети на културата.

“Войната ще приключи тази година и тогава ще се разбере как светът ще се отнася към руската култура. Но класиката трябва да оцелее. И Хитлер е обичал Вагнер, но Вагнер си остава Вагнер. Нито Толстой, нито Достоевски трябва да изчезнат. Но какво ще се случи със съвременното изкуство – това е невъзможно да се предвиди точно сега”, коментира Сорокин.

“Путин не може да победи”

Според руския писател Путин не е в състояние да спечели тази война срещу “успешната украинска армия и Запада”. Той ще “хвърля дърва в огъня, ще мобилизира все повече войници и военно оборудване”. Тук Сорокин отново сравнява руския президент с древния владетел на цяла Русия. “Той иска да унищожи Украйна – така, както навремето Иван Грозни е унищожил Новгород. И желае да превърне страната в провинция на Русия”, казва писателят.

Журналистът от германското издание задава на Владимир Сорокин и този въпрос: как оценява поведението на Германия. Отговорът на писателя гласи: “Ако Германия не направи значително повече за Украйна, то германците ще трябва дълго време да се оправдават пред другите. Това няма да е лесно. Недоверието към Германия след 16 години управление на Ангела Меркел – време, в което тя изгради мостовете към Путин, за което не се е извинила и до днес – се засилва”, убеден е писателят.

“В Москва цари ментална пандемия”

Пред “Ханделсблат” той изразява надежда, че един ден ще се завърне в Русия и същевременно подчертава, че в момента в руската столица цари “ментална пандемия”. “Нормални хора са се превърнали в зомбита. Надявам се, че руският народ отново ще оздравее”, казва Владимир Сорокин в края на интервюто си за “Ханделсблат”.

Руски писател: “Нормални руснаци се превърнаха в зомбита”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции