<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алберт Попов ...

Руски топ банкери са получили златни паспорти

14 Февруари 2022
0 513

Руски топ банкери са получили златни паспорти, пише BIRD.bg.

Това са Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Проверка в Имотния регистър показва, че Кушаев, Нагаев и Финогенов не притежават имоти в България. A проверка в Търговския регистър показва, че не притежават и не управляват фирми. Te не са инвестирали в реалната икономика. Bероятно са закупили ДЦК или са внесли пари на влог в българска банка, каквито възможности дава законът за българското гражданство.

Българин – топ банкер близък до руската власт

Игор Финогенов е председател на управителния съвет на Евразийска банка за развитие от 2006 до 2015 г. Преди това е бил помощник на Министъра на финансите на Русия и банкер в други банки. Според страницата му в Уикипедия от 2015 г. е съветник на президента на руската Търговско-промишлена палата и член на съвета на чуждестранните инвеститори към Президента на Казахстан.

Руски топ банкери са получили златни паспорти

Финогенов получава българския си паспорт и става български гражданин с указ 77 от 04.06.2020 г. по преписка номер 23961/2018. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Българин – директор на Credit Suisse Москва

Дмитрий Кушаев става главен изпълнителен директор на Credit Suisse Москва през 2016 г., а през 2021 г. е преизбран като член на съвета на директорите на банката. Когато получава българския си паспорт е служител на швейцарската банка в Русия. 

Кушаев става български гражданин с указ 26 от 12.03.2021 г. по преписка номер 7361/2019. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Българин – бивш директор в руската ВТБ Капитал

Роман Нагаев, възпитаник на Харвард, е бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал. Банката е известна с прозвището „банка на Путин“ и в България е представлявана от бившия финансов министър Милен Велчев.

Паралелно с кариерата си във ВТБ, Нагаев е назначен в съвета на директорите на Группа ПИК (Первая ипотечная компания), водеща строителна компания в Русия, в която банка ВТБ Капитал е акционер.

Не се открива публична информация каква позиция е заемал Нагаев към момента, когато е получил българския си паспорт. Той става български гражданин с указ 5 от 29.01.2018 г., като преписката му е заведена само година по-рано под номер 5368/2017. Към днешна дата той също не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти. В Мрежата не се открива негова снимка.

Руски топ банкери са получили златни паспорти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции