<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141265" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия за първ...

Рускини, родили 10 деца, ще получат новия орден “Майка-героиня”

16 Август 2022
0 507

Нов орден бе учреден от президента Владимир Путин. Той е за рускините, които са родили и отгледали 10 или повече деца. Новата титла е “Майка-героиня” и идва с еднократно плащане от 1 милион рубли (или около 31 000 лв.)

“Майка-героиня” ще бъде включена в списъка на най-високите титли в Русия, наред с “Герой на Русия” и “Герой на труда”.

Рускини, родили 10 деца, ще получат новия орден &#8220;Майка-героиня&#8221;
iStock
За да бъде получен орденът, трябва да е минала поне година след раждането на десетото дете и всички деца трябва да са живи.

Изключение се прави само ако някое от децата е изчезнало или загинало при защита на отечеството и неговите интересни, по време на граждански, служебен или военен дълг или при терористични атаки и извънредни ситуации.

Кампанията срещу демографската криза на Иван и Андрей възмути с двусмислени послания (видео и снимки)

Путин посочи, че званието е било присъждано още през СССР, а днес “традициите на голямото семейство” постепенно се възраждат.

“По правило наистина можете да разчитате на тези, които са отгледани в голямо семейство. Те няма да подведат нито приятел, нито колеги, нито родината си”, каза президентът.

Още през декември миналата година държавният глава заяви, че “няма достатъчно работна ръка”.

През първата половина на 2022 г. в страната са се родили с 6,3% по-малко деца, отколкото през същия период 2021 г. Това са 42 900 по-малко деца, според данни на Росстас.

Рускини, родили 10 деца, ще получат новия орден &#8220;Майка-героиня&#8221;
iStock

След разпада на СССР населението на Русия намалява с огромна скорост. През 1991 г. в страната има 148,2 милиона жители. Демографските прогнози предвещават, че до 2050 г. Русия ще остане с население между 130 и 140 милиона граждани.

Венеция се изправя пред демографска криза заради наводненията и високите цени на имотите

“Русия плаща цената на 90-те години”, обясни демографът Ален Блум пред France 24. “Когато Съветският съюз се разпадна, страната изпадна в сериозна демографска криза. За първи път смъртността в Русия значително надвиши раждаемостта, което доведе до намаляване на населението. Днес хората в детеродна възраст са тези, които са родени през този период и просто няма достатъчно от тях, за да стимулират растежа на населението”, обяснява изследователят.

Рускини, родили 10 деца, ще получат новия орден “Майка-героиня”

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции