<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129109" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гонят майка н...

Съдът в Страсбург определя “Осемте джуджета” като особено значим случай

13 Май 2022
0 2194

Съдът в Страсбург определя “Осемте джуджета” като особено значим случай, пише Mediapool.

Европейският съд по правата на човека ще разгледа с предимство жалбата по случая, познат в България като “Осемте джуджета”. Това съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред БТА. Тя е на посещение в Страсбург, където се намират Съветът на Европа и Европейският съд по правата на човека.

Бездействието на прокуратурата по “Осемте джуджета” стигна до Страсбург

Съдът в Страсбург определя &#8220;Осемте джуджета&#8221; като особено значим случай
Министър Йорданова обясни, че случаят “Осемте джуджета” е определен от Европейския съд за случай с особено значение.

“Какво ни говори този случай – както се вижда, само в очите на главния прокурор, на Върховна касационна прокуратура и други представители на прокуратурата, това е един частен спор между членове на едно семейство. Това може да звучи техническо за част от обществото, но от гледна точка как действа правният ред в Европа, е много съществен”, коментира Йорданова.

В средата на февруари един от основните герои в криминалния скандал “Осемте джуджета” – Явор Златанов, подаде жалба срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Явор е син на Илия Златанов – бизнесменът, който започна цялата афера с обстойното си интервю пред Антикорупционния фонд.

Ново видео на Антикорупционния фонд: Явор Златанов проговаря за “Осемте джуджета”

Явор Златанов разказа през миналата година как е бил превърнат в инвалид, след като е хвърлен в ареста от специализираните прокуратура и съд. Той е бил съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи “Изамет”, но двамата се скарват за собствеността на предприятието.

Неговата версия за събитията до голяма степен бе потвърдена и от проверка на Министерството на правосъдието.

Бащата Илия Златанов първи разказа пред Антикорупционния фонд как е потърсил за съдействие бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото, в известния столичен ресторант “Осемте джуджета”. Неговият син допълва историята с оказаната му репресия от страна на разследващите, която води до загуба на единия бъбрек и силно увреждане на другия.

Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата (видео)

В жалбата си до съда в Страсбург Явор Златанов твърди, че бизнесът му е заграбен с брутална процесуална принуда – задържане в ареста при опасно за живота състояние и при липса на адекватно лечение.

Той казва, че е налице фактически отказ на замесените институции да извършат проверка по данните, изнесени в разследването на Антикорупционния фонд. Отказът е разгледан през призмата и на публичните коментари на главния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават.

Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от адвокатите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е изградена почти изцяло върху фактологията, установена в разследването на Антикорупционния фонд.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции