<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов през ...

Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган

28 Април 2022
0 228

Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган, пише в.Сега.

Върховният административен съд окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена. Това е третата постройка пред имението на почетния лидер на ДПС, която следва да бъде премахната.

Припомняме ви как точно Общинският съвет в Бургас позволи пътят до Сараите да стане собственост на фирми, приближени до Доган.

Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган

Бургаски общинари убеждавани да гласуват ЗА “Сараите на Доган” да станат частен терен?

Събарянето на малката къща беше обжалвано от фирмата “Стейтлайн”. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Той твърди, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци. Освен това постройката е била използвана повече от 10 години. По делото обаче има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва през 2020 година.

ВАС потвърждава всички изводи на първоинстанционния съд. Архивът на “Лукойл Нефтохим Бургас” показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 година и това не е сградата на плажа.  “В случая безспорен е фактът, че за постройката не са налице строителни книжа. Тази характерстика на изградения строеж сочи на незаконен такъв, каквото правно основание е посочено и в обжалваната заповед. Характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган да издаде заповед за премахване”, пише в решението на върховния съд.

В него се допълва, че двуетажната сграда няма как да бъде търпим строеж върху крайбрежна плажна ивица. Тя е публична държавна собственост.

“Недопустимо е придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост”, казва съдебният състав.

Въпреки че преди година две от постройките към сарая на Доган бяха обявени за незаконни. След влизането в сила на съдебното решение трябва да бъдат съборени. Все още не може да се намери фирма, която да извърши тази дейност. Тъй като сградите се намират на държавна земя, а авторът на строителството остана неизвестен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.

В началото на март Бургаският административен съд отмени заповедта за събаряне на оранжерията за биозеленчуци в границите на летния сарай на Доган в парк “Росенец”. Причината е абсурдната заповед на община Бургас, в която площта на парника е описана погрешно. В съдебното решение не се казва, че оранжерията е построена законно, а че заповедта за премахване на постройката е напълно опорочена.

Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции