<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мерките за мр...

Съдят TikTok заради таргетирането на деца с недопустими клипове

08 Декември 2022
0 116

Съдят TikTok заради таргетирането на деца с недопустими клипове. Платформата е собственост на китайската компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят.

Според прокуратурата в американския щат Индиана приложението за видео споделяне допуска деца в ранна тийнейджърска възраст да гледат клипове със съдържание, разрешено само за пълнолетни, пише Булевард България. Приложението е изключително популярно сред младежите, които го предпочитат пред платформи като Facebook и Twitter.

Главният прокурор на Индиана Тод Рокита обяснява, че социалната мрежа излага децата от ранна възраст на съдържание, свързано с наркотици, злоупотреба с алкохол, неприлично и сексуално съдържание.

TikTok позволява руската агресивна война срещу Украйна да стига и до детските стаи

Съдят TikTok заради таргетирането на деца с недопустими клипове
Снимка: iStock

В обвинението се посочва, че алгоритъмът на платформата създава зависимост при младите потребители, докато им предлага да гледат вредно съдържание, неадекватно за възрастовата им група.

Към делото са приложени изследвания и доклади. Те представят връзка между продължителния престой в TikTok и психичните проблеми сред тийнейджърите, включително депресия и хранителни разстройства.

Прокуратурата твърди още, че компанията нарушава местното законодателство за защита на потребителите. Родителите се заблуждават, че приложението е подходящо за деца от 12-годишна възраст нагоре.

Съдят TikTok заради таргетирането на деца с недопустими клипове
Снимка: iStock

В делото се посочва още, че службите за сигурност на Китай имат възможност да използват данните от TikTok за шпионаж и изнудване на потребителите за цели, които обслужват държавните икономически и политически интереси.

Директорът на ФБР Крис Рей обяви наскоро, че платформата създава опасност за националната сигурност на САЩ. Това е свързано с потенциалните злоупотреби на Пекин с данните на милиони потребители.

Съдят TikTok заради таргетирането на деца с недопустими клипове

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции