<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160078" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арест и за ба...

Саламът тип шпеков “Бургас” не е нито салам, нито шпеков

20 Януари 2023
9 43858

Саламът тип шпеков “Бургас” не е нито салам, нито шпеков. Тест на “Активни потребители” показва това.

“При налична автентична рецепта и действащ БДС 18-86 за колбаси тип шпеков „Бургас“, съвременните наследници нямат нищо общо с оригинала. В действителност от миналото в употреба е само известното име на продукта”.

Тестването е направено с 25 марки шпеков салам, съдържащи в наименованието си „Бургас“, закупени от търговската мрежа. Пробите са от декември 2022 г.

Парадокс- скъпо месо, евтини колбаси (видео)

Оригиналната рецепта, която е по изисквания на още съществуващия стандарт БДС 18-86, се състои само от 4 съставки: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода.

Саламът тип шпеков &#8220;Бургас&#8221; не е нито салам, нито шпеков

Въпреки лесната рецепта, както обикновено, главният проблем за съвременните производители е чисто финансов. Основната суровина трябва да е от чисто месо.

Днешната индустрия добавя множество други съставки като малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, оцветители и остатъци от млечната индустрия. Повечето от тях нямат общо с колбаса, а са просто трикове, с които да се намали цената и да се симулира вкус и качество.

Съдържанието на месо също се променя. Много от марките добавят животински субпродукти като кожи и хрущяли и превръщащото се в стандарт механично отделено месо (МОМ). Типично е прибавянето и на птиче месо.

В резултат, в шпековите продукти средно се установяват 14,7 компонента, което е почти 4 пъти повече от оригиналната рецепта. От 25 тествани продукта само 5 се доближават до истината, което е 20%. Те са с по 7-10 съставки.

“Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси като не купуваме ерзац-салами натъпкани със заместители и индустриална химия.
Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси произвеждани в България трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.”, разясняват от “АктивниПотребители”.

Списък с предложените от тях продукти можете да намерите на тяхната страница.

Саламът тип шпеков “Бургас” не е нито салам, нито шпеков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Десислава

    25 Януари 2023

    Тъпанари

Покажи всички Скрий

Реакции