<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152274" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конгресът ще ...

Сърбия и Косово стигнаха до споразумение

24 Ноември 2022
0 89

Сърбия и Косово стигнаха до споразумение за прекратяване на спора за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово. Той продължи близо две години и имаше опасност да разпали етнически конфликти.

Това обяви в сряда Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предава Ройтерс.

Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, а Косово ще прекрати пререгистрацията на превозни средства

“Имаме сделка”, написа Борел в Twitter.

Брюксел в крайна сметка е успял да проведе ползотворни разговори с Прищина и Белград. След провала на преговорите в понеделник, Косово отложи с 48 ч. влизането в сила на глобите по молба на САЩ.

Ще успеят ли Сърбия и Косово да решат спора си за регистрационните номера?

“Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им”. Това заяви в Twitter ръководителят на европейската дипломация.

От днес Косово планираше да започне да налага глоби на сръбски шофьори, които продължават да използван регистрационни номера, издадени в Сърбия.

“Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове. Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства”, поясни Борел.

По пътя към нормализиране на отношенията?

По предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, двете страни ще се срещнат отново, за да обсъдят начини за нормализиране на отношенията.

Вучич: Ще настане ад на земята, ако се стигне до въоръжен конфликт между Сърбия и Косово

Сърбия и Косово стигнаха до споразумение
iStock

Вьоса Османи, президентката на Косово, благодари на Вашингтон за съдействието.

“Подкрепата им за процеса на диалог между Косово и Сърбия е незаменима. Косово е благодарно”. Това написа тя в Twitter.

В комюнике държавният говорител на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово.

Видео: euronews

Сърбия и Косово стигнаха до споразумение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции