<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как руски „д...

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

07 Юли 2022
0 2500

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС, пише в.Сега.

Европейския парламент прие с голямо мнозинство резолюция за Сърбия. В нея Белград е призован спешно да въведе санкциите срещу Москва, каквито Евросъюзът наложи заради руската инвазия в Украйна. Според приетия документ това ще бъзе допълнително едно условие за по-нататъшен напредък на Сърбия към членство в ЕС.

Докладът на докладчика за Сърбия Владимир Билчик беше подкрепен от 523 евродепутати, 78 бяха против, а 34 се въздържаха. Резолюцията за Сърбия изразява подкрепата на Европейския парламент за бъдещото членство на Белград в ЕС. Но също така се отбелязва, че перспективата за разширяване изисква ангажираност с необходимите реформи и придържане към европейските стандарти и ценности.

Владимир Билчик подчерта, че присъединяването към ЕС е стратегическо решение на Сърбия. ЕП очаква политическото ръководство на страната също да се отнася към него стратегически.

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

Урсула фон дер Лайен настоя Сърбия да реши “на чия страна е”

Очаква се също така Сърбия и Косово да подпишат правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията “на базата на взаимно признаване“. За първи път се споменава “взаимното признаване” в официален документ на институция на ЕС като необходимо решение в диалога между Белград и Прищина.

Така пред Сърбия се възправят две тежки задачи: да се откаже от флирта с Русия и да признае Косово като независима държава. И двете противоречат на стратегическата ориентация на Белград в момента.

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции