<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин си пост...

САЩ: Дълбоко загрижени сме от изявленията на президента Радев за Крим

22 Ноември 2021
0 1647

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“, предава в. “Сега”

Това обяви в своя официална позиция американското посолство в София. Повод за коментара са думи на Радев от дебата с Анастас Герджиков, че “Крим в момента е руски”.

САЩ: Дълбоко загрижени сме от изявленията на президента Радев за Крим

“Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова”, се посочва още в позицията на американското посолство.

Украйна привика българския посланик заради думите на Радев за статута на Крим

Още на следващия ден след репликата, Украйна реагира остро. Почти веднага последва и позиция на Европейската комисия. 

В отговор на журналистически въпрос говорителят на ЕК Петер Стано заяви: “Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 г. насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряна безброй пъти.

От гледна точка на Европйския съюз и неговите 27 държави-членки, Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право”.

След разразилия се скандал, Радев коментира думите си по следния начин:  “Няма никаква драма въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски.”

САЩ: Дълбоко загрижени сме от изявленията на президента Радев за Крим

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции