<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Финландия з...

САЩ няма да признаят “референдумите, скалъпени в Москва”, заяви Байдън

29 Септември 2022
0 185

САЩ няма да признаят “референдумите, скалъпени в Москва”, заяви Байдън, пише в. Дневник.

Президентът обеща в четвъртък, че Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия върху суверенната територия на Украйна, предвид плановете на Москва да анексира окупираните райони на Украйна.

Байдън осъди “референдумите”, които проруските сили проведоха в четири района на Украйна, като “абсолютна измама”.

Украинският президент свиква извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана

САЩ няма да признаят &#8220;референдумите, скалъпени в Москва&#8221;, заяви Байдън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също осъди подкрепяните от Русия “референдуми” в Украйна. Според него това е опит за заграбване на територия, който е незаконен и нарушава международното право.

“Фалшивите референдуми на Кремъл са напразно усилие да се прикрие това, което се равнява на нов опит за заграбване на земя в Украйна”, заяви Блинкен в изявление.

САЩ няма да признаят &#8220;референдумите, скалъпени в Москва&#8221;, заяви Байдън

И допълни: “За да бъде ясно: резултатите бяха оркестрирани в Москва и не отразяват волята на народа на Украйна”.

Анексията “няма място в съвременния свят”, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който също осъди плановете на Москва.

По думите му всяко решение за анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна не би имало никаква правна стойност и заслужава да бъде осъдено.

“Всяко решение на Русия да продължи в тази посока допълнително ще застраши перспективите за мир. То ще удължи драматичното въздействие върху глобалната икономика, особено върху развиващите се страни, и ще навреди на възможностите ни да доставяме спешна помощ на Украйна и извън нея”, предупреди Гутериш.

Очаква се в петък руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна, в които беше проведено гласуването.

Четирите района представляват 15% от територията на Украйна.

САЩ няма да признаят “референдумите, скалъпени в Москва”, заяви Байдън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции