<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС удължава с...

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия

15 Януари 2022
0 731

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия.

Белият дом обвини Русия, че изпраща диверсанти в Източна Украйна, за да организират инцидент, който да послужи като предлог за инвазия, ако изискванията на Москва към НАТО не бъдат изпълнени, предава Свободна Европа.

Пакетът с руски искания към Алианса включва той да се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери в петък вечерта, че американското разузнаване смята, че Кремъл вече е разположил оперативна група на укрианска територия, чийто членове „са обучени за градска война и използват експлозиви за извършване на саботажни действия“.

Според информацията на Вашингтон руските военни планират да започнат операцията си няколко седмици преди руска инвазия в Украйна, която би могла да започне между средата на януари и средата на февруари.

Путин мисли, че сега е моментът да извие ръцете на Запада

Изявлението на Псаки стана факт след седмица на напрегнати преговори в Женева, Брюксел и Виена между американски и европейски служители с руски дипломати, които по същество поискаха цялостна реорганизация на структурата за сигурност на Европа.

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия
Джен Псаки. Снимка: AP

Преговорите бяха проведени, след като Русия разположи близо 100 000 войници по границите на Украйна, което провокира предупреждения от западното разузнаване, че това може да е подготовка за нова руска инвазия в Украйна.

Танкове и десетки хиляди войници: Русия се готви да нахлуе в Украйна?

„Досега всички тези твърдения бяха неоснователни и не бяха потвърдени с нищо“, реагира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

САЩ обвиниха Русия, че подготвя инцидент в Украйна като предлог за инвазия

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции