<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144636" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Акционерите ...

Създателят на Patagonia подарява компанията си на екофонд: “Земята е единственият ни акционер” (видео)

16 Септември 2022
0 204

Създателят на Patagonia Ивон Шуинър взе необичайно решение. Той ще подари компанията си на благотворителен фонд, който да разпределя средствата на организации, работещи за преодоляване на екологичната криза.

“В момента Земята е единственият ни акционер. Всички печалби – завинаги – ще отидат за нашата мисия да спасим нашата родна планета”, това обяви Шуинър.

Patagonia отказва да работи с редица компании

Създателят на Patagonia подарява компанията си на екофонд: &#8220;Земята е единственият ни акционер&#8221; (видео)
Patagonia

Patagonia е една от най-успешните марки за дрехи и аксесоари, предназначени за планинари, спортисти и активни хора. Марката е известна с изключително качествените си артикули и устойчивостта и развитието си.

Рекламата ѝ “Не си купувайте това яке”, стана популярна заради приканването ѝ клиентите да взимат предвид разходите за околната среда.

Всяка печалба, която не е реинвестирана в управлението на бизнеса, ще бъде дарена в помощ на борбата с климатичните промени.

Защо основателят на “Patagonia” Ивон Шуинар смята, че съвременният капитализъм унищожава планетата?

“Никога не съм искал да бъда бизнесмен. Започнах като занаятчия, правех екипировка за катерене за мен и приятелите ми, впоследствие и облекло. Започнахме да виждаме степента на глобалното затопляне и екологичната разруха, както и нашия личен принос към тях. Решихме, че трябва да променим бизнеса. Ако можем да правим правилното нещо, докато успяваме да плащаме сметките си, ще повлияем на клиентите ни и други бизнеси. А може би дори ще променим и как работи системата”, пише Шуинър в официалния сайт на Patagonia.

Създателят на Patagonia подарява компанията си на екофонд: &#8220;Земята е единственият ни акционер&#8221; (видео)
Wikipedia

“Една от опциите ни бе да продадем Patagonia и да дарим всички пари. Но нямаше как да знаем дали новият собственик ще продължи да поддържа нашите ценности и ще запази всичките ни служители по света”.

Как Ивон Шуинар превърна своите екологични и анти-корпоративни идеали в кредо на “Patagonia”?

100% от акциите на компанията са прехвърлени към Patagonia Purpose Trust. A 100% от акциите, които не позволяват притежателят им да взима решения за компанията, са дадени на Holdfast Collective – неправителствена организация, посветена на борбата за кризата на околната среда и опазването на природата.

Създателят на Patagonia подарява компанията си на екофонд: &#8220;Земята е единственият ни акционер&#8221; (видео)
iStock

“Въпреки необятността ѝ, ресурсите на Земята не са безкрайни и е ясно, че сме надхвърлили границите им. Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство, ние използваме богатството, което Patagonia създава, за да защитим източника”.

Създателят на Patagonia подарява компанията си на екофонд: “Земята е единственият ни акционер”

Източник и видео: Patagonia

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции