<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чуждестранни...

Седем души са били подслушвани незаконно през изминалата 2021 г.

19 Януари 2022
0 158

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е установило, че седем души са били подслушвани незаконно през 2021 г., пише bTV.

Разкритията идват след доклад за извършените проверки за незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства, публикуван на сайта на Бюрото.

Радев обвини Борисов, че се опитва да скрие скандала с подслушването, заплаши го със служебен кабинет (видео

През изминалата година са извърешни общо 291 проверки за незаконно подслушване.

142 сигнала са от граждани, които са се оплакали, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС-та. Като Националното бюро се е самосезирало по отношение на още 149 лица. Приключени са проверките по 246 от случаите, а 28 преписки продължават и през 2022 г.

Седем души са били подслушвани незаконно през изминалата 2021 г.

141 от проверките са свързани с лица от протестите през лятото на 2020 г. и са започнати „по повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България“. 128  от тези проверки са приключили, а за останалите 13 случая продължават.

От доклада не става ясно дали измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

От Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства съобщават, че вече са уведомили компетентните държавни институции и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица.

Седем души са били подслушвани незаконно през изминалата 2021 г.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции