<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съпругата на ...

Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи интернет връзката им в ръцете си

04 Февруари 2022
0 2305

През последните две седмици Северна Корея има сериозни проблеми с интернета. На няколко пъти абсолютно всички сайтове в страната, които предвид стриктния диктаторски режим там не са много, спират да работят, пише Булевард България.

Няма достъп до сайта за билети на единствената им авиолиния, няма и до Naenara – официалният портал на правителството. Поне един от централните рутери е бил парализиран, с което и дигиталната връзка с външния свят. 

Мнозина биха сметнали, че става дума за политическа кибератака. Оказва се обаче, че проблемите действително идват от САЩ, но не и от правителството. Зад тях стои мъж в пижама, който гледа филми за извънземни и от време на време отскача до домашния си офис, за да провери дали програмите, които нарушават интернет връзката на цяла една страна, работят.

Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи интернет връзката им в ръцете си

Преди година севернокорейски шпиони таргетираха западни учени в сферата на кибер отбраната, за да извлекат от тях информация за софтуерни уязвимости. Хакерът P4x е един от адресатите на тази атака, но оказва, че е успял да предотврати извличането на ценни данни. Но с това си действие Северна Корея си навлича гнева му. Когато правителството на САЩ не отвръща на удара, той решава да поеме нещата в свои ръце.

Властите в Северна Корея проучват почерка на хиляди граждани заради графити срещу Ким Чен Ун

“Усетих, че това е правилното действие. Ако не покажем зъби, просто ще продължат да се опитват,” казва той, цитиран от WIRED. По време на разговора мъжът предоставя и доказателства за това, че е отговорен за атаките над мрежата в страната. 

“Искам да разберат, че ако ни нападнат, част от инфраструктурата им ще се срине за известно време”

P4x разкрива, че е открил множество слабости в системите на Северна Корея. Решава да разкрие една от тях – бъг в софтуера NginX, който му дава възможността да пренатовари системата и да я свали офлайн. Изследва и местната операционна система Red Star OS, която описва като стар и най-вероятно уязвим вариант на Linux.

Офанзивите му са вече автоматизирани – чрез скриптове периодично проверява кои системи в страната работят и се концентрира върху нарушаването на тяхната дейност. Действията му носят резултати. По време на някои от атаките почти всички корейски уебсайтове не са достъпни.

Не е ясно какъв ефект са оказали нападенията над местното правителство. Мартин Уилямс, учен от Stimson Center, който е част от специален проект, фокусиран върху Северна Корея, отбелязва, че само малка част от населението има достъп до интернет.  Уилямс добавя и че най-вероятно хакерите, които преди година са провокирали P4x, не са базирани в Северна Корея, а в други държави като Китай.

Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи интернет връзката им в ръцете си

Докато до момента атаките му са по-скоро безопасни, P4x пояснява, че те са проведени най-вече, за да бъдат открити уязвими точки в системите на държавата. Тепърва възнамерява да извлича ценна информация, която да сподели с експерти. 

“Със сигурност исках да засегна възможно най-малко хората и възможно най-много правителството”, казва сега хакерът.

Действията му целят да отправят послание не само към правителството на Северна Корея, но и към това на САЩ. Така той иска да привлече внимание върху липсата на реакция срещу ударите, които азиатската страна отправя към американски граждани. 

“Ако никой няма да ми помогне, ще си помогна сам.”

Северна Корея се опита да го хакне, сега интернет връзката им е в ръцете му

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции