<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Посещението ...

Северна Македония уволни главния преговарящ с България

12 Януари 2022
0 1212

Северна Македония уволни главния преговарящ с България, пише в. Сега.

Правителството на Северна Македония освободи от поста главен преговарящ с България Владо Бучковски, съобщи във вторник БНР. Рокадата идва ден след като Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към българския президент Румен Радев отказа да даде срок на съседната държава за начало на преговори с ЕС.

На този етап не са обявени мотиви за прекратяването на мандата на Бучковски, нито дали ще бъде назначен нов главен преговарящ. Успоредно стана ясно, че поради карантина българският премиер Кирил Петков ще отложи посещението в Скопие, предвидено за 18 януари.

Северна Македония уволни главния преговарящ с България
Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев заради спора със Северна Македония, на практика утвърди досегашната твърда позиция на България.

Това стана ясно от становището на органа, прието след заседание, продължило над 5 часа, и обявено от държавния глава пред медиите.

Съветът беше с обявена тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. В него участваха редица водещи държавни и политически фигури. Сред тях – премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Тошко Йорданов от ИТН, Костадин Костадинов от “Възраждане”, Христо Иванов от ДБ, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на финансите Асен Василев и на отбраната Стефан Янев, и др. Това означава, че изразеното от него становище трябва да се приеме за консенсусно за всички основни държавни институции и политически сили в нашата страна.

КСНС констатира, че четири години след подписването на договора за добросъседство през 2017 г. Северна Македония не е направила необходимото за неговото изпълнение.

България първа признава независимата македонска държава и не отрича правото на нейните граждани на самоопределение. В същото време обаче нашата страна държи на равноправието на македонските българи с останалите народи в югозападната ни съседка. Техните права не могат да бъдат обект на преговори – такова е категоричното мнение на съвета.

Участниците в КСНС са се обединили около мнението, че са необходими всеобхватни действия за възстановяване на доверието между двете страни и за активизиране на усилията във всички области от взаимен интерес.

Очаква се това да допринесе за преодоляване на застоя в двустранните отношения.

В тази връзка, одобрени са редица предложения към изпълнителната и законодателната власт: при провеждането на външната политика Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва договора за добросъседство, рамковата позиция, приета от българското правителство през 2019 г., и съпътстващата я декларация на 44-ото Народно събрание; даването на съгласие за преговори да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително по отношение на правата на македонските българи; изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения; да предложи създаването на съвместни работни групи със Скопие по области; да предприеме мерки за изграждане на транспортния Коридор №8, съвместно с Северна Македония и Албания; Народното събрание да предложи на законодателния орган на македонската държава да се създаде структуриран диалог, който да засили доверието.

Съветът препотвърди позицията на България за готовността на Албания за начало на преговори за членство в ЕС.

Преди началото на съвета от ВМРО организираха демонстрация пред “Дондуков” 2. От партията обявиха, че трябва да бъде организиран национален референдум, на който българските граждани да се произнесат по въпроса.

Бойко Борисов определи КСНС като ненужен

На следващия ден бившият премиер Бойко Борисов се изказа остро критично срещу работата на КСНС. Той обяви, че това, което е очертано като приоритети в становището на съвета, вече го има в договора за добросъседство.

“Ненужен КСНС … да се покаже, че президентството е горната камара на парламента и от президента се свеждат задачите на партиите, на парламента и на правителството. Може ли след КСНС премиерът да не се изкаже? Всички бягаха вкупом”, коментира лидерът на ГЕРБ.

В Скопие също чертаят „червени линии”

“По отношение на нашите позиции, които бяха утвърдени от Народното ни събрание. Македонският език, македонската идентичност, това са нашите “червени линии”. Ние сме македонци, които живеят в РСМ”. Това е казал новият премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

„Добре е да се преговоря за въпроси, които се отнасят до бъдещето. Това е задача номер едно. По този начин може да възстановим доверието, на първо място между двете правителства и доверието между гражданите на двете държави. Съседните държави трябва да имат възможно най-голямото търговско и икономическо сътрудничество. Това са приоритетите, които трябва да постигнем”, коментирал е той.

Ковачевски е изразил надежда, че българският КСНС е потвърдил, че трябва да преговаряме за неща, които да доведат до по-добър стандарт на живот за гражданите на двете страни. “Само по този начин ще възстановим доверието. Няма да оставим пространство за пропагандаторите, които създават лоша атмосфера между гражданите в двете държави, а и в самите държави”, допълнил е той.

Междувременно се разбра, че президентът Стево Пендаровски възнамерява да приеме представители на македонистките организации у нас. „ОМО Илинден Пирин” и „ОМО Илинден”. Срещата ще се състои по искане на сдруженията. Тя е аналогична на тази, която българският държавен глава проведе миналата година у нас с организациии на македонските българи.

Северна Македония уволни главния преговарящ с България

Източник: в. Сега.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции