<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132866" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борис Джонсъ...

Ще получи ли Украйна статут за членство в ЕС на 24 юни? (видео)

09 Юни 2022
0 84

24 юни може да се превърне в преломна дата в зависимост от това дали тогава Украйна ще получи от Евросъюза статут на кандидат за членство. Това заяви председателят на украинската Върховна рада в Европейския парламент в Страсбург Руслан Стефанчук.

Не само Украйна, а и Молдова трябва да получат статут на кандидат за членство в ЕС. Призивът на евродепутатите беше направен още преди в залата да влезе председателят на украинската Върховната рада. После Руслан Стефанчук беше посрещнат с бурни аплодисменти.

Зеленски: Украйна вече се смята за член на ЕС

Ще получи ли Украйна статут за членство в ЕС на 24 юни? (видео)
Снимка: bTV/стопкадър

Очаквано Руслан Стефанчук бе приет като герой в Европейския парламент. Но дали Украйна наистина е Европа, ще стане ясно след 2 седмици. Той поиска категорична позиция от Европа към Украйна, при това с конкретен срок.

„Приятели, ако на 24 юни ние не чуем от ЕС посланието за статут, това ще означава, че Путин получава друго послание – че той може да продължи да действа безнаказано. Моля ви, нека направим всичко възможно, за да превърнем 24 юни в преломна дата за общата ни победа“, каза Руслан Стефанчук.

ЕП стана първата институция на Съюза, която категорично застана в подкрепа на Украйна само няколко часа след началото на руската инвазия. Председателят на ЕП Роберта Мецола пък беше първият лидер на върховна европейска институция, който пристигна в Киев.

Източник и видео: bTV

Ще получи ли Украйна статут за членство в ЕС на 24 юни? (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции