<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия ще изго...

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

26 Май 2022
0 240

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия? Преди инвазията на Кремъл руските зрители бяха като всички останали. Любуваха се на най-новите и най-добрите ленти. Холивуд беше и в Русия. Санкциите срещу Москва и оттеглянето на редица западни фирми от страната обаче променят и киноиндустрията. Промени, които могат да се окажат фатални за нея. Булевард България пише по темата.

Още в началото на войната най-големите холивудски филмови студиа оттеглиха продукциите си от руските киносалони. И до момента не се знае кога, как и дали изобщо те ще се върнат отново на екран. Без блокбъстърите на Marvel, DC и Disney голяма част от кината в страната са пред затваряне.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

Пет от най-големите филмови студиа отказаха да работят с Русия. Сред тях са Universal Pictures, Warner Bros., Walt Disney, Sony и Paramount. Заради ограниченията едни от най-нашумелите филми за тази година като „Батман“, „Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта“, „Изгубеният град“, „Соник 2“ и много други заглавия не достигнаха до руските зрители.

Световните гиганти в киното напуснаха не само в знак на протест срещу военните действия в Украйна, но и заради изключването на Русия от платежната система SWIFT, без която няма как да получават приходи.

До момента нито едно от основните американски студиа не е обявило дати за евентуално завръщане към руските големи екрани. Предполага се, че това няма как да стане, докато конфликтът в Украйна не приключи.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

Междувременно руският офис на Universal наскоро актуализира графика си, според който за летните месеци са насрочени прожекции на филмите „Джурасик свят: Доминиране“, „Лигата на супер-любимците” и няколко други. Появата на този график обаче не означава, че прожекции наистина ще има и филмите ще стъпят на руския пазар.

Без големите холивудски заглавия руското киноразпространение търпи огромни загуби

Малко вероятно е да продължи да работи без подкрепа от държавата, разказва независимото рускоезично издание “Медуза”. През февруари руските кина спечелиха с 40% по-малко в сравнение с януари 2022 г., а през март бокс офисът беше с 28 % по-нисък от този за февруари.

Генералният директор на базираната в Русия аналитичната компания „Comscore“ Роман Исаев нарече ситуацията „катастрофална“ и „смъртоносна за руската филмова индустрия“. Той прогнозира, че повечето кина ще затворят до края на лятото.

Друг проблем пред индустрията е покачването на цените за редица продукти, както и спирането на доставките за филмово оборудване. Тези промени могат да засегнат дори и щандовете за пуканки пред салоните, които са най-важният източник на доходи.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

В разговор с „Медуза“ Кирил Ховански, директор на московското кино „Пионер“, отбелязва, че „ситуацията с оборудването изглежда малко по-оптимистична, отколкото тази със съдържанието“, тъй като „се появиха нови логистични решения“. От киното отбелязват, че основните консумативи, като например лампите за проекторите, са значително по-евтини в сравнение с цените отпреди два месеца.

При липса на конкуренция в кината филмът „Uncharted: Off the Cards” с участието на Том Холънд все още продължава да се разпространява широко в Русия. Приключенската лента беше пусната от Sony на 10 февруари и до средата на май е събрала приходи от над 1,6 млрд. рубли.

Не цялото американско кино обаче е изчезнало от салоните в Русия. Там все още могат да се гледат независими и нискобюджетни продукции като „Flashbacks” и екшъна “The Undercover Boys” с участието на Мел Гибсън.

Някои руски киносалони проведоха незаконни прожекции на дългоочакваните американски филми.

Като например „Батман“ и „Соник 2“. В момента законът забранява публичното показване на пиратско съдържание, но има вратички за заобикаляне на забраната. Такава вратичка е правенето на частни или безплатни събития. Не липсват и киномани, които взимат нещата в свои ръце и редовно летят до Казахстан и Узбекистан, за да гледат най-нашумелите филмови заглавия.

Руският филмов бизнес в момента залага предимно на прожекции на стари холивудски филми и се концентрира върху руското кино, заедно с няколко чуждестранни блокбъстъри от Индия, Китай и Латинска Америка. Те обаче не са достатъчни, за да привлекат достатъчно зрители по начина, по който големите играчи в бранша го правят.

„Кината, които преди се фокусираха само върху блокбъстъри и големи заглавия, сега ще трябва да измислят нови формати за работа с публиката. Например фестивални издания и специални прожекции“, казва Кирил Ховански, директор на кино „Пионер“.

Той например планира да привлече зрители със специални прожекции с дискусии и собствена програма, включваща стари филми.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?
Повече от една трета от кината в страната обаче са затворени.

се посочва в съобщение на Асоциацията на собствениците на киносалони. Прогнозата е, че без държавна подкрепа кината ще генерират обща загуба от поне 11,1 милиарда рубли до края на годината. Това ще доведе до затваряне на поне половината от кината в страната.

През март и април обединените киновериги Cinema Park и Formula Kino затвориха салоните си в търговските центрове в Москва. Освен това много от кината намаляват работното си време и разходите за почистване, електричество и поддръжка на оборудването.

Ще убие ли войната в Украйна и киното в Русия?

Източник: Булевард България
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции