<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124236" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Паника в Скоп...

Скопие преброи само 3504 българи в Северна Македония

31 Март 2022
0 479

Скопие преброи само 3504 българи в Северна Македония, пише в.Сега. Това става ясно от резултатите, които бяха представени днес в Скопие, от преброяването на населението на страната. То се проведе от 5 до 30 септември 2021 г.

Общият брой на населението е 2 097 319 души. От тях 54.21% са се определили като македонци, 29.52% като албанци, 3.98% като турци, 2.34% – роми, 1.18% – сърби, 0.87% – бошняци и 0,44% – власи.

„Преброяването беше проведено успешно и професионално. Екипът на Държавната статистическа служба показа, че може, знае и може, че е една от най-професионалните институции в страната”. Това каза директорът на държавната статистика Апостол Симовски. Той допълни, че данните са обработени в рекордно кратко време.

Представянето на резултатите от преброяването се проведе в необичайно тържествена обстановка, коментират местните медии. Залата на Филхармонията е пълна с хора. Там присъстват премиерът Димитър Ковачевски, вицепремиерът Артан Груби, както и няколко министри от правителството и представители на дипломатическия корпус.

Скопие преброи само 3504 българи в Северна Македония

Външно министерство с остра позиция срещу президента на Северна Македония

РЕАКЦИЯ

С остра реакция на данните от преброяването излезе Слави Трифонов, лидер на ИТН, една от управляващите формации в България. “У нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония.

А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”. Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава. Говоря само по пътя на логиката – ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани”, написа Трифонов в социалните мрежи.

ПОЯСНЕНИЯ

Няма промяна в позицията на България по въпроса за началото на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Процедурата няма да се ускорява, а ще се водят преговори, отчитащи реални резултати. Това увери Лена Бориславова – началникът на кабинета на премиера Кирил Петков днес.

Думите й дойдоха като коментар на изявлението на премиера отпреди два дни. Тогава той заяви, че отношенията между двете страни са се подобрили значително, и се очаква ускоряване на процеса на евроинтеграция на югозападната ни съседка. Заради това български националисти го обсипаха с обвинения, че се подготвя да използва войната в Украйна като претекст, за да пренебрегне спорните въпроси в отношенията със Скопие.

Скопие преброи само 3504 българи в Северна Македония

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции