<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127857" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕК изплати на...

Скоро 1 долар ще струва 1 евро?

04 Май 2022
0 691

От началото на 2022 насам еврото се е обезценило с 13% спрямо долара. То достигна най-ниското си ниво спрямо американската валута за последните пет години, пише Дойче веле. Ще обменяме ли скоро 1 евро за 1 долар? И дали ще е за дълго?

Който планира да пътува от Европа за САЩ, ще трябва да бръкне дълбоко в джоба си. Еврото в последните седмици загуби сериозна част от стойността си спрямо американския долар. Общата европейска валута достигна курс от 1,1472 долара, което е най-ниското ниво от пет години насам. От началото на 2022 година еврото се е обезценило с 13 процента спрямо долара. 

САЩ увеличава лихвените проценти, а Европа?

Според валутните търговци влияние оказва очакваната голяма разлика в лихвените проценти между Европа и Съединените американски щати. Федералният резерв на САЩ вече обяви промяна и няколко увеличения на лихвените проценти през тази и вероятно следващата година. Европейската централна банка обаче все още изчаква. Въпреки високата инфлация и нарастващия натиск от страна на политици и икономисти, засега тя не увеличава лихвените проценти. Най-рано през есента са възможни плахи промени в тази посока.

Плащат ли европейски държави в рубли за руския газ?

Скоро 1 долар ще струва 1 евро?
iStock

Европейската централна банка е изправена пред дилема: ако увеличи лихвените проценти, рискува да спре възстановяването на икономиката в еврозоната. А тогава би могло да се стигне дори до стагфлация. От друга страна обаче, ако не се намеси, инфлацията може да излезе извън контрол. “Рискът от стагфлация в еврозоната е по-висок, отколкото в САЩ, защото Европа е по-зависима от вноса на енергия, особено от вноса на руски газ”, смята експертът от “Комерцбанк” Улрих Лойхтман.

Нова рецесия в Европа?

Войната в Украйна нанася много повече щети на европейската икономика. Спирането на доставките на руски газ за Полша и България показва колко крехка е тя. Ако кранът на природния газ бъде завъртян и за Германия, там може да настъпи тежка рецесия. Някои експерти дори предупреждават за най-тежкия икономически спад от края на Втората световна война.

Нова рецесия в Европа ще удари тежко някои икономики от еврозоната. Държави като Италия и Франция наскоро взеха големи дългове, за да смекчат последствията от пандемията. Брюксел иска с всички средства да предотврати нова дългова криза.

Силата на долара

В крайна сметка обаче силата на долара е тази, която удари еврото толкова сериозно в последно време. Това може да се види ясно в индекса на долара. Барометърът, който показва обменния курс на долара спрямо най-значимите валути, миналата седмица се покачи до 20-годишен връх. Доларът поскъпна особено силно спрямо японската йена. 

Скоро 1 долар ще струва 1 евро?
iStock

Експертите очакват доларът да продължи да расте. Ако еврото падне под 1,034 долара, може отново да се стигне до паритет, какъвто не е имало от 20 години. Няколко икономисти прогнозират, че скоро ще бъде достигнато нивото от един долар за евро. “Предполагаме, че еврото ще падне под паритета с долара”, каза Робин Брукс, главен икономист в Международната банкова асоциация пред “Ханделсблат”. Според Пол Макел, ръководител на валутния отдел в британската банка HSBC, “доларът ще продължи да има надмощие”.

Слабото евро – проклятие за едни, благословия за други

Малцина смятат, че ръстът на долара е само временно явление. Според Холгер Шмидинг от германската банка “Беренберг”, еврото скоро ще се възстанови, защото САЩ имат по-голям проблем с инфлацията, отколкото държавите в еврозоната. И това ще има дългосрочно въздействие върху обменния курс на долара, казва той. Досега обаче валутните пазари игнорират по-високата инфлация в САЩ и обръщат повече внимание на предимството на лихвите. В дългосрочен план – след пет години – САЩ може дори да се плъзнат обратно в дългова криза – подобно на Италия, смята Шмидинг.

Слабото евро се усеща особено от европейските туристи, които пътуват до САЩ или други страни със силна валута. Същевременно европейските компании, които са активни в износ ана стоки, се възползват от по-слабата обща европейска валута. Продуктите от Германия и другите европейски държави стават все по-евтини и по-конкурентни на световния пазар. От друга страна, вносът на стоки и особено на суровини, които обикновено се търгуват в долари, също ще поскъпне. Нефтът, газът и металите стават все по-скъпи. Така слабото евро е проклятие за едни и благословия за други.

Скоро 1 долар ще струва 1 евро?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции