<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119980" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

“Слава на Украйна”: Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис

23 Февруари 2022
0 3308

“Слава на Украйна”: Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис.

Днес, 23 февруари, е “Ден на защитника на отечеството” (известен до разпадането на СССР като Деня на Червената армия. Отбелязва се на тази дата, заради 1918 г., когато в Съветския съюз войските на Блюхер търпят сериозно поражение при Псков и Нарва).

Отново надраскаха паметника на Съветската армия

По този повод Манол Глишев (познат от протестите и окупацията на Софийския университет и активен участник във втората) публикува призив във Facebook, да не се допуска между 9 и 11 часа поднасянето на венци и цветя пред паметника. 

"Слава на Украйна": Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис

“…Нашето Отечество обаче не е съветско или евразийско, пък и Червената армия не ни е освободителка. Тъй че сме длъжни най-сетне да попречим на това честване. Всички венци и цветя да бъдат разкарани, никакви диалози със съветофилите и никакво отстъпване пред когото и да било, за каквото и да било. Който има, да си носи собствени плакати, български и украински знамена.”

Русия ще вкарва в затвора за премахването на съветски паметници в чужбина?

Това е поредният случай в рамките на последните няколко години, в който паметникът бива оцветен по различни начини.

Украйна не е просто “житница” на Европа. Колко богата е тя?

Първият беше, когато скулптурните композиции бяха превърнати в супергерои. Другото запомнящо се превъплъщение беше по повод годишнината от нахлуването на съветските войски в Прага. Тогава имаше надпис на чешки за извинение. 

“Слава на Украйна”: Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис

Източник: Дневник
Снимка: Юлия Лазарова/Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции