<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правят ли пар...

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

31 Август 2021
0 5274

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко, пише Булевард България.

Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на Петър Илиев, заради която кандидатът за вътрешен министър в проектокабинета на ИТН беше обвинен в плагиатство, вече може да бъде открита, но с 80 страници по-малко.

Това сигнализираха от специализираната група във Facebook „Правна лудост“, където стана ясно, че издателство „Нова звезда“ предлага книгата вече не с 698 страници, както беше в оригинал, а с 618.

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

В сайта на интернет книжарницата се вижда, че съдържанието на „Компетенцията на Народното събрание“ наистина е съкратено. Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване на Илиев заради обвиненията в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и доктор по Конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на “Има такъв народ”. 

Обвиненията в плагиатство

Основните критики срещу Илиев са свързани с копиране дословно на десетки страници от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова “Парламентарен контрол”, написана през 2008 г. Неговата книга е издадена през 2015 г., но не е в наличност.

Експертът по конституционно право доц. Киселова обяви, че е настоявала въпросът за плагиатството да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил “замразен, вдигнат на трупчета”. Тя два пъти разговаряла с Илиев, но не се е стигнало до съд. Киселова отказва да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация е била преписана в „Компетенцията на Народното събрание“.

Доцент Киселова по казуса Петър Илиев: Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г.

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

Петър Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. „Стоя зад всяка дума от моята книга. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви той в интервю за Нова ТВ на 9 август.

Във видеото ви припомняме най-арогантните моменти от интервюто на Петър Илиев.

Два дни по-късно Софийският университет обяви за допустими трите сигнала срещу Илиев и Етичната комисия трябва да направи проверка по същество дали е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България – т.е. “да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго”. 

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции