<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139995" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Продължавам...

Служебният кабинет освободи Румен Спецов като шеф на НАП

05 Август 2022
0 305

Румен Спецов е освободен от поста шеф на Националната агенция за приходите (НАП). Мотивът на служебния кабинет – съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите. Той бе назначен по предложение на вече бившия финансов министър Асен Василев. Сега на негово място застава Борис Михайлов.

Служебният кабинет назначи 25 нови областни управители, 17 от тях и преди са заемали длъжността

Служебният кабинет освободи Румен Спецов като шеф на НАП
Булфото

“По официално предоставяна от Румен Спецов информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение.

Румен Спецов: НАП не установи нарушения при доставките на горива (видео)


Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики”, посочват от Министерския съвет.

Служебният кабинет освободи Румен Спецов като шеф на НАП
Булфото

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП. Свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, гласи още официалната информация от МС.

Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП“, каза Спецов пред bTV.

Междувременно стана ясно, че е сменен и директора на Агенция “Митници”Павел Тонев. Временно е назначен Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

Служебният кабинет освободи Румен Спецов като шеф на НАП

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции