<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Таксиметрови...

Смъртта на кралица Елизабет II изправя Шотландия пред избор – за или против независимостта

18 Септември 2022
0 209

Смъртта на кралица Елизабет II изправя Шотландия пред избор – за или против независимостта, пише Дневник.

В Стария град на Единбург, докато се четеше прокламацията за крал Чарлз Трети, а оръжеен салют отекна от старинния замък, малка, но шумна група протестиращи започна да подвиква.

На церемония, каквато има от векове, правителствен служител, облечен в червени церемониални одежди, стоеше на каменен цокъл пред катедралата “Св. Джайлс” и четеше прокламацията. След това той извика “Бог да пази краля” и тълпата извика фразата в отговор.

Конър Бийтън, 26-годишен младеж, носещ тениска с надпис “друга Шотландия е възможна”, чакаше този момент. Той обхвана устата си с длани и започна да освирква възможно най-силно.

В Шотландия смъртта на кралица Елизабет доведе до момент на национален размисъл в една неспокойна страна. Едни се възхищават от монархията, други смятат, че смъртта ѝ бележи затварянето на дълга глава.

Това също ще подхрани вече разгорещения дебат дали Шотландия трябва да бъде независима.

Политически партньор на Англия от над 300 години, Шотландия отхвърли с 55% на 45% шанса да напусне на референдум през 2014 г. Но различията относно Брекзит, когато Шотландия и Северна Ирландия гласуваха да останат, но Англия и Уелс гласуваха за напускане, увеличиха подкрепата за независимостта.

Правителството на Обединеното кралство многократно отхвърля искането на шотландското правителство за втори референдум за независимост. Следващия месец Върховният съд на Великобритания ще разгледа въпроса дали шотландският парламент може законно да проведе втори референдум за напускане на Обединеното кралство.

“Върви си”

Пред катедралата “Св. Джайлс” в неделя тълпата първоначално ахна, когато започнаха протестиращите. Тогава хората крещяха “млъкни”, “върви си” и “ти си позор”. Една дама каза: “Мога да ги убия.”

Бийтън отхвърли предположенията, че е бил безчувствен, защото са минали само три дни от смъртта на кралица Елизабет. Той каза, че е недемократично да има монархия в центъра на конституционната демокрация. “Редно е да можем да покажем, че не всички са съгласни с парада и архаичната институция, която е монархията”. Това каза той по-късно пред “Ройтерс”.

Отношенията на Шотландия са от един век преди политическия съюз с Англия през 1707 г. Двете страни са с един монарх от началото на седемнайсети век. Тогава смъртта на бездетната Елизабет Първа кара Джеймс Шести от Шотландия да обедини короните.

Някои шотландци подкрепят независимостта, но искат да запазят монархията.

Но други националисти се надяват, че смъртта на кралицата в крайна сметка ще им даде възможност да отворят нов фронт в битката за независимост и в крайна сметка да прекъснат връзката с британската корона, за да станат република.

Кралицата, която говори за дълбокия си афинитет към Шотландия, за някои беше олицетворение на британската идентичност. Макар британският монарх да е по презумпция политически неутрален, кралицата намекна във важни моменти за желанието си Шотландия да остане част от четирите държави в Обединеното кралство.

Смъртта ѝ в Шотландия, в летния й дом в замъка Балморал в шотландските планини, подчерта тесните ѝ връзки със страната. През следващите два дни Шотландия ще бъде центърът на национален траур.

Десетки хиляди хора се наредиха по Кралската миля в Единбург в неделя, за да видят катафалката на кралицата, докато се придвижваше към кралската резиденция в шотландската столица. Местните казаха, че никога не са виждали улицита на столицата толкова оживени.

Ковчегът на кралицата бе преместен в катедралата “Св. Джайлс” в понеделник. След служба хората в Шотландия бяха първите в Обединеното кралство, които имаха възможност да се наредят и да отдадат почитта си.

Макар политиката на управляващата Шотландска национална партия да е, че иска да запази монархията, дори ако Шотландия спечели независимост, някои националисти открито казват, че ако Шотландия стане независима, тогава обществото трябва да избере между запазване на монархията или избиране на държавен глава.

Независими или не: смъртта на кралица Елизабет изправя шотландците пред нова ера

Очаква се погребението на кралица Елизабет II да бъде най-гледаното събитие в историята

Шотландия традиционно е по-скептична към монархията от други части на Обединеното кралство и популярността на институцията намалява.

През май анкета показа, че 36% смятат, че краят на управлението на кралицата ще бъде подходящият момент да стане република.

Като цяло, в съответствие с основните разминавания дали шотландците искат независимост, има разделение между поколенията: където възрастните жители изразяват преданост към кралските особи, а по-младите местни жители казаха, че чувстват слаба връзка със семейството.

Какво мислят хората?

Джон Хол, 33-годишен собственик на бизнес, беше сред протестиращите на Кралската миля. Той посочи тълпата от мъже, облечени в униформи с герба на страната, провъзгласяващи новия крал, и каза: “Трудно ми е да повярвам, че това се случва в Шотландия през 21-ви век.”

Робърт Милър, 60-годишен строителен инженер, който подкрепя монархията, се изправи срещу протестиращите и им каза: “грешно време, грешно място”. Той подчерта, че броят на протестиращите е малък и не отразява настроенията на по-голямата част от тълпата.

Колин Гирван, 61, мениджър във фабрика за ламарина от Глазгоу, който беше на посещение в Единбург, за да засвидетелства почитта си към кралицата, каза, че се надява, че краят на управлението на Елизабет няма да сложи край на политическия съюз, на чието запазване тя посвети голяма част от живота си.

“Има силна връзка със съюза”, каза той. “Преди всичко съм шотландец, но съм британец. Възприемам се като британец.”

Други протестиращи държаха плакати с надписи: “Република сега” и “Нашата република за демократично бъдеще”. Полицията арестува жена, след като вдигна надпис, написан на ръка: “По дяволите империализът. Премахнете монархията”.

Смъртта на кралица Елизабет II изправя Шотландия пред избор – за или против независимостта

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции