<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коледен дух и...

София ще строи първия публично-частен квартален паркинг (видео + карта)

15 Декември 2021
0 11593

София ще строи първия публично-частен квартален паркинг, пише в.Сега.

Преди година и половина като кметът на София Йорданка Фандъкова обяви намерение да строи паркинги в кварталите чрез публично-частно партньорство. Вчера от Столичния общински съвет  обявиха началото на първия такъв конкурс. Той ще е за общински терен в район „Студентски“. Намира се в близост до метрото и до автобусна спирка, съобщи шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ. Докладът за старта на конкурса ще бъде гласуван на сесията този четвъртък.
Процедурата предвижда фирмата, която желае да изгради паркинга, да плати на Столична община 1 471 800 лв. без ДДС. Срещу това тя ще получи право да построи със собствени средства етажен паркинг върху общинския имот, който ще може да експлоатира до 30 години. След този срок паркингът ще остане собственост на общината, обеща Георгиев. Максималната възможна височина на съоръжението ще е до 20 метра.

24-годишен шофьор прави дрифтове на паркинг в софийски мол (видео)

Според изчисленията на Столична община нужната инвестиция ще е 3-4 млн. лв

Самата процедура за конкурса ще стартира през януари, като предложенията ще могат да се подават в рамките на 2 месеца. От бъдещия евентуален инвеститор ще се очаква да има опит в проектирането на поне 5 мултифункционални сгради в последните 3 г. За последните 5 години пък той трябва да е изградил обекти с разгъната застроена площ от  не по-малко от 50 000 кв. м. Изискване към кандидатите също е да разполагат с необходимия екип от проектанти (архитект, строителен инженер, инженер ВиК, инженер „Отопление, вентилация и климатизация“, електроинженер, проектант по част „Пожарна безопасност“, проектант по част „Управление на отпадъците“), да разполагат с екип отговорници по строителството (технически ръководител на строежа, експерт „Контрол по качеството“), както и да са реализирали минимален общ оборот в размер не по-малък от 3 000 000 лв. за последните 3 приключили финансови години.

Паркингът се намира на Поземлен имот 68134.1601.6113, област София (столица), община Столична, гр. София, район Студентски, ж.к. “Студентски град”.

София ще строи първия публично-частен квартален паркинг
Паркингът да се изгради за до две години

Друго условие към кандидатите е паркингът да се изгради за максимум две години. Освен това кандидатите в конкурса трябва да имат не по-малко от 3 млн. лв. оборот за последните 3 г. Критериите за оценка на кандидатите са два основни – техническа оценка и финансова оферта. В техническата оценка се изисква бъдещият паркинг да е с минимум 280 места. Предложилите варианти за повече места, ще получат повече точки. Колкото по-кратък е оферираният срок на правото на строеж, толкова повече точки ще получават кандидатите. Бонуси ще носят възможности за зареждане на електрически автомобили, онлайн платформа за плащане и проверка на заетост на местата, отстъпки за хора с увреждания и др.

През юни 2020 г., на 11-а година от управлението си, кметът Фандъкова представи програма за изграждане с частни инвестиции на общински паркинги в кварталите. Първоначално нейният проект предвиждаше две възможности. Едната бе паркингите да се строят срещу преотстъпване на фирма на право на строеж върху общински терен за срок до 30 г. и разрешение инвеститорът да събира такса и абонамент от ползвателите на паркинга. Вторият вариант бе Столична община да учредява право на строеж на сграда в общински имот срещу ангажимент инвеститорът да изгради и паркинг. Неговата собственост да се прехвърли на Центъра за градска мобилност. Около месец по-късно обаче управляващите в София се отказаха от тази възможност. Имаше критики, че по този начин допълнително ще подпомогнат презастрояването в кварталите.

София ще строи първия публично-частен квартален паркинг

Източник: в.Сега
Видео: СОС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции