<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128139" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков от Коп...

Срещата на Петков с представители на превозвачите завърши със скандал

05 Май 2022
0 1799

“Приканваме всички наши колеги да се присъединят към протестите ни на 10 май”. Това заявиха на брифинг в Министерския съвет представители на различни организации от транспортния сектор. Днес те се срещнаха с премиера Кирил Петков.

Разговорите са приключили със скандал между министър-председателя и превозвачите, пише Dir.bg. Затова и от бранша изтеглили протестите с 8 дни напред.

Те обявиха, че ще изкарат камиони и автобуси от 10 до 18 май. А автобусите на последната дата ще спрат да возят.

Превозвачите отново на протест, камиони блокират пътищата в София, Пловдив и Бургас (видео)

Срещата на Петков с представители на превозвачите завърши със скандал
Булфото

Скандалът станал след като Петков заявил, че в тази зала (гранитна зала на МС) той определял правилата и на който не му харесвало – да напуснел. “Показа ни вратата и ние напуснахме”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. И допълва: “Това се случвало за първи път в демократичната история на България”. По думите ѝ, “тези хора нямат понятие от протокол и етика”.

“След като колегата Арабаджиев (Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи) представи нашите искания, започнахме да слушаме как пенсионерите искали едно, МВР искали друго… Аз си позволих да помоля министър-председателя да говорим по същество и по темите, които ние сме поставили”, разказва още Милтенова.

“Темата на срещата днес беше антикризисни мерки, които ще се обсъждат, ние чухме само израза: “Поканени сте тук, за да ви изслушаме”. Това е причината българският транспортен бранш да бъде така настроен. Нашите искания са свързани само с овладяване на инфлационните процеси и икономическата криза”. Това коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Очакванията бяха на срещата правителството и бранша да обсъдят покачването на цените на горивата и заедно да набележат подходящите антикризисни мерки. Сред обсъжданите теми трябваше да бъде и тарифата и обхвата на ТОЛ системата.

На срещата с министър-председателя участваха и вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. А също и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

През април фирмите от транспортния сектор организираха два общонационални протеста в няколко града. С тях те настояха за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на ТОЛ таксите.

От бранша поискаха оставките на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции