<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна пращ...

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души (видео)

26 Януари 2022
0 255

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев, цитиран от БНТ.

По думите му, позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

След заседанието на Съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция. А също и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО у нас, да се спре със спекулациите

Стефан Янев: Кабинетът няма позиция за конфликта в Украйна

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки. А министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила. Като всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

България системно не изпълнява ангажиментите си към НАТО

Янев изтъкна, че приоритет за министерството са хората в армията, работната им среда и оборудването. А също и смисловото превъоръжаване и изграждането на способности.

България системно не изпълнява ангажименти по общата отбрана на НАТО, допълни той. Предстои анализ как да бъде прекратена тази практика, допълни той.

Стефан Янев ще предложи многогодишна инвестиционна програма за модернизация на Българската армия. По думите му едногодишната рамка на бюджета не работи при закупуването на ново въоръжение.

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции