<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198011" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Замесиха Маг...

Столичен район се сдоби с жилищен комплекс за котки (РЕПОРТАЖ)

12 Септември 2023
6 5835

Столичен район се сдоби с жилищен комплекс за котки. Инициативата е на гражданската група “Рижа лапичка – бяло мустаче” в кв. “Мусагеница” и е била прегърната от районната администрация на район “Студентски” в София. Повече за нея разказват Ина Чернева и Венета Славова пред репортера ни Виктория Симеонова.

Как се е родила идеята?

Преди повече от година Ина Чернева се запознава с група жени, които обгрижват котките в района около своя жилищен блок. Първоначално те изграждат с подръчни средства къщички, купуват храна и намират начин да кастрират котките, за да контролират популацията. С течение на времето успяват наистина да полагат максимално добри грижи за “гаврошчетата на Мусагеница”, както наричат четирикраките питомници. Така възниква идеята да се срещнат с представители на общината.

Ролята на общината

След срещата с граждани кметът Петко Горанов и негови служители решават да заменят правените с подръчни средства къщички с нови, направени от Общината и те да бъдат узаконени като преместваеми обекти, разположена върху земи-общинска собственост. Така преди седмици първият “жилищен комплекс” за четириноги е поставен:

Столичен район се сдоби с жилищен комплекс за котки (РЕПОРТАЖ)
Facebook: Мусагеница

Предстои поставянето на още такива и замяната на старите къщички с нови.

Ангажиментът на загрижените граждани

От “Рижа лапичка – бяло мустаче” не само се грижат котките в района да са на топло и да са нахранени. Те кастрират животните и ги водят на лекар, когато се налага. Някои хора им помагат с храна, други със завивки – важното е, че дават положителен пример за гражданска активност, а и за успешно взаимодействие с институциите.

Апелът към хората

Апелът и на инициаторите, и на нас от “Господарите” е да отворим сетивата си за всички живи същества. И да, това, че доброволци помагат на котките или кучетата не означава, че не помагат и на хора. Хората с големи сърца са с такива за всички – нека по-често виждаме такива примери и по-рядко – негативни. Само така ще се превърнем в едно поне малко по-добро общество, а България – в поне малко по-добро място за живеене.

Сигнализирайте ни за подобни положителни инициативи – важно е да се говори за тях, за да даваме смелост на повече хора да вършат добро.

Столичен район се сдоби с жилищен комплекс за котки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ДАНИ

    16 Септември 2023

    БРАВО!Дано и други общини последват примера Ви!

Покажи всички Скрий

Реакции