<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Паралелният ...

Столтенберг: Благодарен съм за приноса на България за общата сигурност на НАТО (видео)

30 Март 2022
0 118

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: Благодарен съм за приноса на България за общата сигурност на НАТО – това заяви той, цитиран от bTV.

„На днешния ден преди 18 г. Вашата страна стана член на нашия съюз и България оттогава неизменно е била отдаден съюзник. Благодарен съм за приноса на България към общата ни сигурност. Това важи и в не по-малка степен за региона на Черно море, който е от голямо стратегически значение за НАТО“, заяви той.

Столтенберг допълни, че България допринася и за изграждането на стабилност в Западните Балкани, по линия на мироопазващата мисия на НАТО в Косово.

Столтенберг: Благодарен съм за приноса на България за общата сигурност на НАТО (видео)

Кирил Петков посреща лидерите на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа

„В София е разположен Щабен елемент за интегриране силите на НАТО като част от предното присъствие на НАТО. Това представлява видимо и последователно присъствие на НАТО във Вашата страна. Българският принос е още по-значим в този решаващ момента за нашата сигурност. Войната на президента Путин в Украйна ежедневно носи смърт и разрушения, застрашавайки сигурността в Европа и поставяйки пред предизвикателство целия световен ред. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават Путин да я прекрати незабавно, да изтегли своите войски и да се обърне към дипломацията“, допълни той.

Генералният секретар на НАТО заяви още, че в отговор на тази нова реалност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни способности.

„В момента има сили от стотици хиляди в състояние на повишена готовност на територията на Съюза. Налице е числен състав от 100 000 от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО, най-вече в източния фланг на Съюза, със силната подкрепа на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана. Съюзниците са пратили войскови сили в България. Испания е пратила бойни самолети “Юрофайтър”, а скоро и Нидерландия ще прати F-35, работейки рамо до рамо с българските ВВС. Създавате и многонационална бойна група на НАТО“, поясни той.

По думите му това е трансатлантическа солидарност в действие, с ясното послание, че „всички сме единни“.

„Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един. Усиленото ни присъствие е отбранително. Не за провокиране, а за предотвратяване на конфликт. За опазване на мира”, каза още Столтенберг.

Той призова България, както и всички съюзници, да инвестират най-малко 2% от БВП в отбрана.

Зная, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще.

Столтенберг: Благодарен съм за приноса на България за общата сигурност на НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции