<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142052" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хронологията...

Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна

24 Август 2022
0 136

Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна в настоящата “война на изтощение”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник по време на форума “Кримска платформа”, пише Свободна Европа.

Събитието е по инициатива на Украйна и се проведе за първи път през 2021 г. По думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба тази година участие са потвърдили около 60 държави и международни организации, като сред тях има близо 40 на равнище президенти и министър-председатели. Сред участниците е и служебният външен министър на България Николай Милков.

САЩ: Русия готви атака по цивилна инфраструктура за Деня на независимостта на Украйна

“Зимата е близо, зимата ще е тежка”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на форума, която се провежда онлайн.

Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна

“Виждаме, че войната е на изтощение. Това е борба на волята, борба на логистиката, така че трябва да продължим да подкрепяме Украйна, за да може тя да спечели като суверенна, независима нация”, добави той.

Според него една “мощна, стабилна и независима” Украйна е гаранция за евроатлантическа сигурност.

“Ще бъдем с Украйна, докато е необходимо”, каза още Столтенберг.

От своя страна домакинът на форума – президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че мълчанието по време на анексирането на Крим е провокирало настоящите събития в Украйна.

“Благодарни сме, че много хора по света не премълчаха всичко това – противопоставиха се, помогнаха ни, бориха се. Но в същото време мнозина запазиха мълчание. Опитаха да не забелязват какво се случва в Крим. Това се превърна в една от ключовите причини според мен за всичко, което се случва сега в Украйна и в света”, обърна се към участниците Зеленски.

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

Той посочи, че освобождаването на Крим от окупация ще бъде “историческа антивоенна стъпка в Европа” и остава цел на Украйна. По думите му от 24 февруари досега Русия е изстреляла общо 750 крилати ракети от територията на окупирания Крим.

Първата учредителна среща на върха на форума “Кримската платформа” се проведе миналата година на 23 август. В нея участваха представители на 47 чужди държави и международни организации.

“Кримска платформа” е международен формат за консултации и координация, иницииран от Украйна, насочен към повишаване на ефективността на международния отговор на окупацията на Крим, реагиране на нарастващи заплахи за сигурността, увеличаване на международния натиск върху Русия. Крайната цел, която Киев си поставя с организацията на форума, е деокупацията на Крим и връщането му към Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции