<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98514" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Глоби за 160 хи...

Стойчо Кацаров: На този етап няма да има задължително ваксиниране у нас

05 Септември 2021
0 2896

“На този етап няма да има задължително ваксиниране у нас” – това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на БНР.

“Доволен съм от това, че над 70% от лекарите в страната вече са имунизирани. За съжаление при другия медицински персонал процентите не са толкова високи, както и при учителите.”, каза още той, цитиран от bTV.

Стойчо Кацаров: На този етап няма да има задължително ваксиниране у нас

„На този етап COVID мерките, които ще се въведат на 7 септември, са достатъчни. Ако те се спазват няма да бъдат и за дълго време. Ако пък не се спазват, може да се наложи да се въведат по-строги такива, включително и пълно затваряне“, поясни той.

Кацаров обясни, че целта на мерките е да се намали натиска върху болниците и претоварването на болничната мрежа.

„Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Липсата на достатъчно имунизирани хора у е разликата между нас и другите европейски страни. Между 94-96% от хоспитализациите са на неваксинирани хора, така е и сред починалите“, добави здравният министър.

Бебе на 12 дни е сред новите над 1600 Covid случаи

Кацаров поясни, че е напълно възможно е да бъде издадено разрешение за трета доза още следващата седмица, има официално становище на ЕМА, която не забранява поставянето на трета доза и препоръчва на всяка страна сама да прецени.

Тя ще може да се поставя на хора с хронични заболявания и на тези с проблеми с имунната система.

Стойчо Кацаров: На този етап няма да има задължително ваксиниране у нас

Източник: bTV

„На този етап COVID мерките, които ще се въ ве дат на 7 септември, са достатъчни. Ако те се спазват няма да бъдат и за дъл го вре ме. Ако пък не се спазват, мо же да се на ло жи да се въ ве дат по-стро ги та ки ва, вклю чи тел но и пъл но зат ва ря не“, по яс ни той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции