<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хартиената б...

Строежът на АМ “Струма” ще продължи

03 Ноември 2022
0 99

Строежът на АМ “Струма” ще продължи. Това реши Върховният административен съд (ВАС) след като отмени заповедта на бившия редовен министър на околната среда, Борислав Сандов от ПП, за спиране на процедурите по извършване на оценки на строежа.

През август той отмени всички процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Те щяха да дадат възможност магистралата да бъде завършена. Европейската комисия (ЕК) обаче бе излязла с критики относно траекторията на магистралата, настоявайки да бъде направена нова оценка за съвместимост с екологичната мрежа “Натура 2000” на целия участък.

ORF: Ще разруши ли магистрала “Струма” един уникален резерват?

Бившият екоминистър смята, че магистралата не трябва да минава по стария път през Кресненското дефиле. Според него трябва да бъде изграден тунел. Това съвпада с първоначалния план с одобрена екологична оценка. Второто правителство на ГЕРБ промени трасето на пътя, предизвиквайки гнева на природозащитници и жители на околността.

Строежът на АМ &#8220;Струма&#8221; ще продължи
Булфото
Строежът на АМ &#8220;Струма&#8221; ще продължи
Булфото

Решенията на Борислав Сандов бяха оспорени в съда, а в момента са и официално отменени.

Едното от тях е за прекратена процедура, възложена на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Те трябвало да изпълнят част от мерките за смекчаване на въздействията на трафика върху дивите животни и птици с района.

Награда за еко журналистика и обещание от министър Сандов по казуса с опасните пестициди (РЕПОРТАЖ)

Второто отменено решение е за прекратена процедура за съгласуване на задание за проект за изменение на Подробния устройствен план – парцеларен план (ПУП-ПП) за пътя през Кресненското дефиле.

Борислав Сандов е “действал в разрез с принципа на предвидимост, който предполага последователност и непротиворечивост”. Това гласи решението на съда.

Според магистратите процедурата е трябвало да бъде прекратена едва след неизпълнение на указанията за природосъобразност, дадени от министерството.

Строежът на АМ “Струма” ще продължи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • зеленчо

    04 Ноември 2022

    е не бе ще играем по свирката на бориславчо сигурно

Реакции