<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изхвърля ли Г...

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на “Делта гард”

19 Февруари 2022
1 2880

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на “Делта гард”, пише Свободна Европа.

Лицензът за охранителна дейност на фирмата “Делта гард”, нашумяла покрай разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, правилно е бил отнет от МВР. Това приема Административният съд в София-град (АССГ) в свое решение, с което отхвърля претенциите на компанията, съобщи “Дневник”. То обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Главната дирекция “Национална полиция” започна процедура по отнемане на лиценза на “Делта гард” в края на октомври миналата година. Повод за това стана фактът, че един от съсобствениците на фирмата – Димитър Спасов-Каратиста, се оказа обвиняем за самоуправство. To e осъществено със сила или заплаха от 2019 г.

Законът за частната охраничетелна дейност предвижда 30-дневен срок, в който всеки съдружник във фирма за сигурност, получил обвинение в престъпление от общ характер, трябва задължително да излезе от нейното управление.

Въпреки това Спасов прехвърли собствеността си в “Делта гард” на съдружника си Марин Русев едва в края на октомври. Няколко дни по-късно прокуратурата предяви обвинението на Каратиста – цели две години и половина след повдигането му.

Именно това обстоятелство беше използвано от защитата на “Делта гард” по делото. Тя твърдеше, че привличането в качеството на обвиняем става факт на два етапа. Първо, с повдигане на обвинение. След това – с неговото предявяване. Затова тезата на фирмата беше, че законовото задължение на Спасов да прехвърли собствеността си е настъпило едва в началото на ноември миналата година.

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на "Делта гард"

МВР взе лиценза на “Делта гард”, от фирмата оспорват решението

Съдия Миглена Николова обаче приема тезата на юрисконсулта на МВР, че Каратиста е бил длъжен да излезе от управлението на “Делта гард” в 30-дневен срок от повдигането на обвинението му през май 2019 г.

Свободна Европа изпрати въпроси до Бургаската окръжна прокуратура. Оттам така и не отговориха защо предявяването на обвинението на Спасов е направено две години и половина, след като той е бил привлечен като обвиняем.

Засега няма яснота защо МВР не е реагирало през цялото това време при положение, че по закон контролира дейността на охранителните фирми. Има и достъп до базата данни за обвиняемите лица в страната. Полицията се активизира срещу “Делта гард” едва, след като вътрешното министерство беше поето от Бойко Рашков.

Тогава станаха известни и обстоятелства, свързващи бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов със случая “Осемте джуджета”.

Основният потърпевш от предполагаемата схема за изземване на бизнеси Илия Златанов нееднократно е обвинявал в незаконни действия и тяхното прикриване бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, жена му Любена, бившия ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, Димитър Спасов и Младен Маринов.

Собственикът на асансьорния производител “Изамет” твърди, че бившият вътрешен министър е получил негов джип, заграбен от инициаторите на цялата схема. Това твърдение се подкрепя от публични документи и беше потвърдено в рамките на проверка на ГДБОП, започнала миналата есен.

Съдът потвърди, че МВР правилно е отнело лиценза на “Делта гард” . Окей. ТОва е.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции