<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекордно кол...

Светът е изправен пред нов проблем – кафето може да свърши

20 Септември 2022
0 779

Светът е изправен пред нов проблем – кафето може да свърши.

За да разберете колко оскъдни са станали доставките на кафе по света е достатъчно да видите погледнете данните идващи от Бразилия. Именно те са големият производител на кафе, пише Мениджър Нюз.

UNICEF: Всяко пето дете в България е влошило успеха си заради пандемията
Светът е изправен пред нов проблем - кафето може да свърши

Запасите от кафе в южноамериканската нация са се насочили към рекордно дъно. Като се очаква да паднат до 7 млн. чyвaлa до март следващата година, твърди Силас Бразилейро. Той е президент на Националния съвет за кафе. Според анализатори едно по-комфортно ниво на запаси би било между 9 и 12 млн. чувала, всеки с тегло по 60 килограма.

Глобално

Проблемите с доставките в Бразилия са отражение на глобалния недостиг, който може да доведе до повишение на цените. Запасите от сорта „арабика“ са на най-ниското ниво от 23 години. Те са съхранявани в пристанищните складове, наблюдавани от американската борса ICE Futures.

Междувременно търсенето в световен мащаб продължава да се увеличава. Като потреблението през този сезон е нараснало с 1,5% след увеличение от 2% миналата година. Това е според изследователската фирма hEDGEpoint Global Markets.

„Запасите са толкова ниски, че дори и да имаме добра реколта през следващата година, Бразилия едва ли ще има достатъчно, за да задоволи търсенето“, каза Нелсън Карвалаес. Той пък е член на борда на експортната група Cecafe. „Просто ни трябва дъжд“, добави той.

Доставките

Обтегнатите световни доставки доведоха до повишаване на цените на фючъpcитe за „арабика“ с 11% на годишна база в Ню Йорк. Като анализаторите очакват цените да продължат да растат.

„Цените в световен мащаб ще продължат да се покачват. И несигурността по отношение на доставките в Бразилия е една от основните причини.“ Думите са на Гилерме Мория, старши икономически анализатор на Rabobank.

Компаниите от Starbucks Corp. до JDE Peet’s NV, една от най-големите пекарни в Европа, увеличават цените, за да се справят с инфлационния натиск.

Като се има предвид ситуацията в Бразилия, няма много начини за облекчение от ограничените глобални доставки. Метеорологичните условия се очаква да донесат суша в Бразилия. Но също и твърде много дъжд в Колумбия. Те са вторият в света доставчик на кафе. Неблагоприятното време може също да навреди на добива в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

Всичко това сочи, че пазарът на кафе се насочва към втора поредна година на по-високо търсене от предлагането, което е рядко явление, каза анализаторът Наталия Гандолфи от hEDGEpoint.

Regis Ricco, консултант в щата Minas Gerais, сега очаква реколтата от „арабика“ в Бразилия да бъде около 30 милиона чувала, докато по-ранната прогноза бе за 32 млн. чувала.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции