<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възможна е це...

Светослава Бенчев: Шоково поскъпване на горива няма да има

26 Април 2022
0 99

Шоково поскъпване на горивата в България не се очаква. Това заяви Светослав Бенчев – експерт от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му, до момента по бензиноколконките има увеличение с около 20% за последните няколко месеца.

“Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор е ситуацията в Украйна. Ако има дори временно примирие там, цените ще тръгнат надолу”, заяви Бенчев пред NOVA

И направи лично предположение, но все пак – като експерт:

“Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни.”

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а подавайте сигнали

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а давайте сигнали

Бенчев коментира и евентуалното пълно ембарго над вноса на руски енергийни продукти, което ЕС обсъжда в момента. Според него, рязко свиване на вноса ще изстреля цените нагоре и заяви, че без руския петрол ще бъде много трудно. 

“ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага.”

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада. Те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС.

Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

Светослава Белчев: Шоково поскъпване на горива няма да има

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции