<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134709" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво следва ...

Световните агенции коментират вота на недоверие

23 Юни 2022
0 11070

Световните агенции коментират вота на недоверие. Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс. Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си заради спорове около бюджетните харчове и въпроса дали България трябва да разблокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията. Той зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна. А това е необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при едно ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че “този вот е една малка стъпка от много дълъг път”.

Сега страната е изправена пред възможни четвърти от април 2021 г. парламентарни избори. Това застрашава милионите евро от европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г. да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си осигури устойчиви доставки на природен газ. По-рано заради отказа на София да плаща в рубли Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната, която е почти напълно зависима от руския газ, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че загубеният вот на недоверие от коалиционното правителство на центристкия премиер Петков може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за влизане в съюза.

Световните агенции коментират вота на недоверие

Бурни аплодисменти за кабинета “Петков” на излизане от НС (видео)

АП допълва, че България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и тази на Албания.

Агенцията отбелязва, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в региона.

Политически вълнения в България, правителството падна. Tака започва информацията си от София Франс прес. Aгенцията добави, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна. 

Агенцията посочва, че сега България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година – до сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията след десетилетно управление на противоречивия Бойко Борисов. 

Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да „преобрази България в нормална, успешна, освободена от мафия европейска държава.

Но войната в Украйна наруши дневния му ред. Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса на всички в правителството, отбелязва АФП.

В информацията си за днешното гласуване на вота на недоверие ТАСС отбелязва, че в изказването си пред депутатите Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик. Агенцията посочва, че е потърсила за коментар руското посолство в София. То е  отбелязало във връзка със споменаването на името на посланика в изказването на Петков, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на българската политика. “Руското посолство не коментира вътрешните работи на българската политика и личното мнение на премиера”, казаха оттам, съобщи ТАСС. 

Световните агенции коментират вота на недоверие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Венелин

    24 Юни 2022

    Бояне, затова гласувай !

Покажи всички Скрий

Реакции