<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерти виж...

“Свобода от руския газ.” Газовата връзка България-Гърция вече работи (видео)

01 Октомври 2022
0 927

Свобода от руския газ. Газовата връзка България-Гърция вече работи.

България вече получава природен газ по интерконектора с Гърция, който цели да прекрати зависимостта на страната от доставките от Русия. Газовата връзка беше въведена в експлоатация сутринта на 1 октомври.

Консумацията на ток трябва да падне с 10%, решиха енергийните министри на ЕС

"Свобода от руския газ." Газовата връзка България-Гърци вече работи (видео)

Същия ден се проведе и церемония за откриването на проекта в София с участието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на България Румен Радев, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. В София бяха и лидери на други държави от региона.

Интерконекторът с Гърция заработи 13 години след като за пръв път се появи идеята за него. Това стана през зимата на 2009 г., когато Русия едностранно спря транзита през Украйна и остави региона без доставки на природен газ в продължение на седмица. Влизането в експлоатация на газовата връзка идва пет месеца след като Русия едностранно спря да доставя газ на България.

Придобивката

Газовата връзка с Гърция има капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно. Приблизително колкото е цялото годишно потребление на България. Предстои до 2024 г. капацитетът ѝ да бъде увеличен до 5 млрд. куб. метра годишно чрез изграждане на компресорна станция в Комотини. Това съобщи изпълнителната директорка от българска страна Теодора Георгиева.

“Това ще позиционира България и Гърция на важно място на газовата карта в Югоизточна Европа”, каза Георгиева. По думите ѝ това ще позволи по газопровода да се доставя природен газ и на други страни в Европа, включително Молдова и Украйна.

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участваха също президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерът на Румъния Николае Чука.

Проектът

Строителството на интерконектора с Гърция беше завършено 13 години, след като беше обявена идеята за изграждането му. Самото строителство започна след дълго забавяне през 2019 г. А завършването на проекта се отложи няколко пъти при последното управление на Бойко Борисов. На този фон продължението на газопровода “Турски поток”, който Русия използва, за да доставя газ на Сърбия и Унгария беше завършено за една година и беше финансирано с 3 млрд. лева от българския държавен бюджет.

Назначеното от Румен Радев служебното правителство обяви завършването на газовата връзка с Гърция за свой приоритет. Но допусна, че то може да се забави. Като причина посочи многократно, че по строителството все още има недовършени работи. Това не отговаря на истината. Пред пускането в експлоатация на интекронектора се появиха и документални пречки, които отпаднаха след протести от граждани, които настояваха проектът да влезе в експлоатация бързо.

Газовата връзка с Гърция e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Той е съфинансиран с 250 млн. евро от европейския бюджет.

“Свобода от руския газ.” Газовата връзка България-Гърци вече работи

Източник: “Свободна Европа”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Майната Ви

    01 Октомври 2022

    Много лоша новина за руските подлоги! Сега как ще крадат пари?!

Реакции