<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122401" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хакери пусна...

Свободата на словото може да бъде по-ценна дори от живота (“Коментарът на Господарите”)

16 Март 2022
0 13210

Свободата на словото може да бъде по-ценна дори от живота – за това говорим в днешния коментар с репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Това видео за броени минути обиколи света. Марина Овсянникова до вчера е била редактор и продуцент на новините на руския първи канал. Днес дължи глоба и я грози затвор.

Нахлуването в централната емисия не е просто спонтанно решение. Очевидно е било добре обмислено предвид видеообръщението, което Овсянникова публикува преди емисията:

Свободата на словото може да бъде по-ценна дори от живота

Марина Овсянникова: Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана (видео)

Какво има предвид Овсянникова под “Кремълска пропаганда”? Внимателно изгледахме емисия новини на Руския първи канал. Усещането, че там се представя един съвършено различен свят, не ни оставя на спокойствие. Няма война, а операция. Убиват се не невинни хора, а нацисти. А репортерите се радват на кървавите гледки.

И ако новините са само едната страна на войната, другата е дори по-грозна.

Всеки, който се осмели да надигне глас срещу властта и агресията е арестуван. Дори с лист с две думи, дори с бял лист без думи. Дори на 86 години, дори дете.

В това време за руските медии не просто не съществуват протести срещу войната, а дори крият плаката в ръцете на Марина Овсянникова, защото съдържанието му не отговаря на изискванията на руския наказателен кодекс. Същият кодекс заплашва с 15 години затвор журналисти, които не говорят това, което от Кремъл им наредят.

Случилото се в първи канал и изчезването на Марина Овсянникова веднага след смелия й ход мотивираха десетки журналисти да излязат на протест пред Руското посолство у нас. Те бяха категорични, че положението със свободата на словото е критично. Място за “две гледни точки” по време на война няма – не и ако се очаква медиите да заемат страната на агресора. Сред събеседниците бяха руски гражданин, медийният експерт проф. Нели Огнянова, журналистите Горан Благоев и Камен Алипиев.

Посланието

Марина Овсянникова е символ на борбата за свобода на словото. Тя е новата Анна Политковска! Дано не я застигне същата съдба в борбата за тази свобода! Свобода, която в момента е зад решетките и може да струва дори животът й. Нуждата на една жена да каже истината с риск да остави децата си без майка ще остане неразбрана от много хора! Много ще кажат, че й е било платено, че и на нас се плаща, че случаят е нагласен, че Русия е велика и от благодарност трябва да мълчим за зверствата й. Какво ли може да накара една майка да остави двете си деца и да влезе в затвора рискувайки живота си? Пари? 

Не, скъпи приятели! Мълчанието не е злато! И преклонената глава сабя не я сече, но съвестта я изяжда всеки ден, всяка минута. 

Свободата на словото може да бъде по-ценна дори от живота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции