<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пациенти ури...

СЗО предупреди за недостиг на спринцовки за ваксиниране

10 Ноември 2021
0 270

СЗО предупреди за недостиг на спринцовки за ваксиниране, пише Дневник.

Националните здравни власти трябва да планират своите нужди предварително, за да избегнат “паническото купуване” от началото на пандемията, когато имаше дефицит на лични предпазни средства, каза експертът на СЗО Лиза Хедман.

СЗО предупреди за недостиг на спринцовки за ваксиниране

Тя предупреди, че недостигът може да доведе до забавяне на рутинните ваксинации, особено за деца. Проблем може да има и с други здравни услуги. Може да се насърчи опасната повторна употреба на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

В световен мащаб вече са поставени около 6.8 милиарда дози ваксини срещу Covid-19. Това е почти двойно повече от рутинните ваксини, които се правят годишно, каза Хедман. Капацитетът за производство на ваксинационни спринцовки е около 6 млрд. годишно. Това означава, че светът може да се сблъска с недостиг от до два милиарда спринцовки през следващата година, освен ако повече фабрики не се пренасочат към производството им, каза експертът. Това обаче ще изисква ще изисква време и инвестиции.

СЗО предупреди за недостиг на спринцовки за ваксиниране

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции